Zitdagen FOD Sociale Zekerheid

Gepubliceerd op zaterdag 30 maart 2024 14.55 u.
Bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid DG Personen met een handicap kunnen personen tussen 18 en 65 jaar een aanvraag doen om erkend te worden als persoon met een handicap. Deze erkenning kan leiden tot bijvoorbeeld financiële ondersteuning of het recht op een parkeerkaart.

Erkenning handicap

De erkenning kan leiden tot financiële ondersteuning in de vorm van een inkomensvervangende tegemoetkoming (als je niet of minder dan 1/3 kan werken in de gewone arbeidsmarkt) en/of een integratietegemoetkoming (als je ernstige moeilijkheden hebt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, jezelf wassen, poetsen, …).

Bovendien kan deze erkenning onder bepaalde voorwaarden ook recht geven op attesten voor fiscale en sociale voordelen en eventueel op een parkeerkaart.

Als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt, kan je via de website www.handicap.belgium.be een aanvraag doen. Voor hulp bij het indienen van een aanvraag of voor meer informatie kan je ook terecht bij het ziekenfonds en het OCMW. Je kan ook één van onze maatschappelijk assistenten contacteren.

Zitdagen in je buurt

Als je bijkomende informatie wenst, kan je via het contactformulier je vraag stellen of bellen naar 0800 987 99 (elke voormiddag van 8.30 tot 12.30 uur). In steden en gemeenten bij jou in de buurt kan je de maatschappelijk assistenten van de FOD Sociale Zekerheid persoonlijk spreken tijdens de zitdagen. Ze beantwoorden onder andere vragen over

  • je rechten op een tegemoetkoming, parkeerkaart of op sociale en fiscale maatregelen
  • de opvolging van je dossier
  • wat je moet doen als er iets in je gezinssituatie of inkomenssituatie verandert

Ze kunnen je ook informeren over

  • waarom een bepaalde beslissing genomen werd
  • hoe je een aanvraag kan heropenen
  • hoe je tegen een beslissing in beroep kan gaan

Op www.handicap.belgium.be vind je de gegevens van de maatschappelijk assistenten en de lijst met de data van de zitdagen bij jou in de buurt:

  • Sociaal Huis Balen – Veststraat 60 – elke 1e maandag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur (in april uitzonderlijk 3e maandag van de maand)
  • Beringen – Collegestraat 1 – elke 2e woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur
  • Leopoldsburg – K. Astridplein 37 – elke 3e dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.00 uur