Help! Een wespennest!

Gepubliceerd op zondag 21 mei 2023 7.35 u.
Brandweer en ongediertebestrijders hebben jaarlijks de handen vol met het verdelgen van wespennesten. Wespen zijn nochtans nuttig voor de natuur. Zit een nest op een plek waar het niet hindert, kan je het rustig laten zitten. Wil je toch een verdelging aanvragen, kan dat online via de brandweerzone.

Een aanvraag tot verdelging kan je indienen via het e-formulier op www.hvznl.be:

  • Geef een goede beschrijving op het formulier. Als we aan het nest kunnen, hoef je niet thuis te zijn. Zet er eventueel een markering bij: bv. trapladder, vuilbakje, fles,…
  • Een afspraak maken is niet mogelijk, in het formulier kan je wel aangeven wanneer je thuis bent.
  • Wanneer je niet thuis bent wordt de factuur opgestuurd, wanneer je wel thuis bent kan enkel met bancontact betaald worden (geen cash).

Bellen kan ook naar het nummer 011 54 29 00.

Zorg ervoor dat je zeker weet dat het een wespennest is en geen bijen- of hommelnest. Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten en worden niet verdelgd. Hun nesten worden daarom door een imker verwijderd. 

Wanneer komt de brandweer langs?

De wespenverdelging gebeurt zo snel mogelijk, 's avonds op weekdagen tussen 18.00 en 22.00 uur. In drukke periodes wordt ook overdag verdelgd, maar kunnen wachttijden oplopen. Wespennesten in huis krijgen altijd voorrang op wespennesten buitenshuis. Ook een oproep van iemand die allergisch is voor wespensteken (=mensenleven in gevaar) wordt prioritair behandeld. 

Kosten

Het verdelgen van wespennesten kost 50 euro (incl. btw). Wanneer de brandweer onmiddellijk moet komen of op zaterdagen, zon- en feestdagen betaal je 100 euro (incl. btw).

Praktische tips

  • Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is.
  • Sla nooit een insect dood dat op je lichaam zit, maar schiet het eventueel met een vinger weg.
  • Dood zeker geen wesp of bij in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken.
  • Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien en sluit de invliegopening van de wespennest niet af.
  • Gebruik producten die specifiek voor wespenverdelging bedoeld zijn.
  • Bijen zijn niet gevaarlijk en beschermd. De brandweer mag deze dan ook niet verdelgen. Voor het verwijderen van een bijenzwerm moet je een beroep doen op een imker. Normaal gaan bijen vanzelf weer weg, ze maken geen nesten.

Wespen verdelgen: niet altijd een goed idee

Wespen vervullen een belangrijke rol in de natuur. In zekere zin zijn wespen zelfs een bondgenoot van de mens. Heb je in de zomer wel vaker last van muggen? Laat dan wespen zeker zitten! Om de larven van het nest te voeden, vangen de wespen enorm veel insecten. Een nest kan in één week honderdduizenden vliegen en muggen vangen. Ze jagen ook op rupsen in je moestuin zodat je plantjes niet worden aangevreten.

Voorzorgsmaatregelen

Met bepaalde planten of kruiden kan je overlast over het algemeen al vermijden. Je zal merken dat je minder wespen in de directe omgeving hebt. Enkele voorbeelden van planten en kruiden die wespen op afstand kunnen houden: citroengras, kruidnagel, geranium, rozemarijn, groene munt, lavendel, echte salie, anijsplant, venkel ...

Bij valavond worden wespen minder actief en keren ze terug naar het nest. Wespen hebben suikers nodig. De meeste overlast ontstaat pas als het nest volgroeid is en het aantal larven in het nest terugloopt. Dat is meestal in de loop van augustus (soms ook al in juli). Dan krijgen de werksters geen zoetstoffen meer terug van de larven en gaan op zoek naar andere bronnen van zoetstoffen. Onze ijsjes en dranken zijn een welkome bron voor de wespen.

Info: www.hvznl.be