Vraag nu een publieke elektrische laadpaal aan bij jou in de buurt!

Gepubliceerd op zondag 25 december 2022 14.21 u.
Rijd je elektrisch of overweeg je een elektrische wagen aan te kopen? Maar kan je zelf geen laadpaal plaatsen? Goed nieuws! Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kan je bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken een publieke laadpaal aanvragen, op maximaal 250 meter van jouw deur.

Voor wie?

  • Voor iedereen die gebruikmaakt van een batterij elektrisch voertuig (enkel volledige elektrische wagens komen in aanmerking);
  • een personenwagen (M1) of lichte vracht bezit;
  • niet over eigen parkeermogelijkheden beschikt of niet in staat is om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld bij een negatief advies van de brandweer);
  • rekening houdend met de plaatselijke geldende parkeerregels;
  • voor iedereen die zelf geen plaats heeft voor een laadpaal én een bestaand publiek laadstation te veraf is.

Je kan een laadpaal op maximaal 250 meter van jouw deur verkrijgen.

Hoe?

Je kan via het digitaal loket https://plaatsingpubliekelaadpalen.vlaanderen.be een publieke laadpaal aanvragen. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan je contact opnemen met onze klimaatambtenaar via karen.placin@ham.be.

Je wagen is aan vervanging toe en je hebt interesse in een elektrische wagen.

Maar welke wagen is jouw beste keuze?

Een elektrische auto kopen, is niet meer iets van de toekomst. Het wordt steeds interessanter voor de burger in de straat. Maar waar moet je bij het kiezen van de wagen nu juist op letten?

Stel jezelf de juiste vragen

Misschien wel het belangrijkste criterium van je elektrische wagen is het rijbereik. Afhankelijk van je noden, kan je verder rijden met een volle batterij.

Denk goed na, wat heb jij specifiek nodig van de wagen? Woon je relatief dicht bij je werk en rij je na je werk 80% van de tijd rond de spreekwoordelijke kerktoren, dan heb jij geen al te hoog rijbereik nodig.

Maar moet je elke dag de autosnelweg op om bijvoorbeeld te gaan werken in Hasselt, Antwerpen of Brussel? Dan dien je goed na te denken over hoe ver je auto effectief komt met een volle batterij (denk ook aan slijtage van de batterij). Als je rit erop zit en je batterij is leeg, hoe lang duurt het dan om de batterij terug op te laden? Kan je laden op je werk? Of kan dat enkel na het werk, thuis?

Denk goed na over deze vragen bij het kiezen van je wagen, zo zal deze perfect afgestemd zijn op jouw noden.

Vergeet de wintermodus niet

De batterij van je elektrische wagen presteert anders in de zomer en de winter. In de winter verbruikt de batterij immers meer energie. Kijk daarom goed naar het rijbereik in wintermodus en bevraag dit bij je dealer.

Doe je eigen research

Dit is nog maar het tipje van de ijsberg wanner het aankomt op elektrische wagens. Doe dus zelf goed je research! Bevraag je bij de autodealer en zoek mensen die eventueel al ervaring hebben met een soortgelijke auto om zeker te zijn dat de auto bij jouw noden past. Natuurlijk is de fiets of openbaar vervoer nog altijd klimaatvriendelijker én goedkoper 😉.