Gemeente Ham werkt aan verkeersveilige schoolroutes

Gepubliceerd op dinsdag 9 mei 2023 9.10 u.
Vanaf 11 mei zal er gedurende een maand gewerkt worden in de schoolomgevingen om de buurt verkeersveiliger en kindvriendelijker te maken. Zo voert de gemeente Ham fietsstraten in, fietssuggestiestroken in de Zandstraten en regenboogzebrapaden. De werken kunnen tijdelijke hinder met zich meebrengen.

De schoolomgeving verkeersveiliger en kindvriendelijker maken. Dat probeert de gemeente te bereiken met het actieplan ‘Verkeersveilige schoolomgeving’. Veilig en efficiënt naar school gaan, kan pas als we de juiste maatregelen nemen.

Een overzicht van alle aanpassingen vind je in het draaiboek bij de bijlagen onderaan dit bericht.

De Zevensprong Oostham

Wegmarkeringen

Een eerste maatregel is om opvallende en duidelijke wegmarkeringen aan te brengen in de buurt van de school. Ook in de omgeving van De Zevensprong zullen we deze wegmarkeringen aanbrengen om mensen attent te maken op de aanwezigheid van schoolgaande kinderen.

Trage weg

Kunstenares Rianne Te Kaat plant een workshop 3D schilderingen, samen met de kinderen van De Zevensprong. Samen fleuren ze ‘het gangske’ op, de doorgang van het Heldenplein naar de school. Deze doorgang krijgt ook een onderhoudsbeurt. We zullen het gebruik ervan ook actief stimuleren om zoveel mogelijk auto’s te weren uit de schoolomgeving.

Fietsstraten

We vormen de straten rond de scholen om tot fietsstraten. In een fietsstraat mogen bestuurders niet sneller rijden dan 30 km/u en geen fietsers inhalen.

Duidelijke indeling openbaar domein

Aan het begin en einde van iedere schooldag heerst er steeds een enorme drukte in de schoolomgeving. In het eerste deel van de Schoolstraat en de Molenwijk voeren we enkelrichtingsverkeer in. We zullen ook duidelijk aangeven waar je mag parkeren en we voorzien een volwaardig voetpad en een kiss & ride-zone. Zo proberen we duidelijkheid te brengen in de chaos.

De Sterre - Kwaadmechelen

Fietssuggestiestroken

In de Zandstraat zullen we fietssuggestiestroken aanbrengen vanaf het kruispunt met de Schipperstraat tot aan het kruispunt met de Dwarsstraat. Dit betekent dat de Zandstraat opnieuw zal fungeren als hoofdweg en de voorrang van rechts voor de zijstraten dus vervalt.

De zone rond de school vormen we om tot fietsstraat. In een fietsstraat mogen bestuurders niet sneller rijden dan 30 km/u en geen fietsers inhalen.

De aannemer kan niet alle aanpassingen tegelijkertijd uitvoeren. Dit zal in verschillende fasen gebeuren. Volg steeds de wegcode via de wegmarkeringen en verkeersborden.

Timing

De eerste aanpassingen starten vanaf 11 mei. De werken kunnen tijdelijk hinder met zich meebrengen waarvoor we rekenen op begrip.

Voorlopige planning:

  • zaterdag 13 mei – rode vakken
  • dinsdag 16 mei – stopstrepen + de pictogrammen fietsstraat plaatsen
  • woendag 17 mei – plaatsen van de regenboogzebra’s
  • maandag 22 mei – Heldenplein (arcering parking)
  • woensdag 24 mei – Schoolstraat B.C. (groen) + Schoolstraat begin School (oker + picto fiets) + Schoolstraat/Molenwijk (groen + parkeervakken + Kiss & Ride ) + Brouwersstraat (parkeerzone) + Zandstraat (oker + volle lijn)
  • donderdag 1 juni – pictogrammen: schoolomgeving – 6 st.

Alle maatregelen kaderen in het veiliger maken van de schoolomgeving en de schoolroutes. Als gemeentebestuur mogen we hiervoor rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid.