Waakfase voor vaccinatiecentrum West-Limburg

Gepubliceerd op zaterdag 18 juni 2022 9 u.
Het vaccinatiecentrum West-Limburg in Beringen gaat een waakfase in. Om de drie weken er een prikmoment voorzien. Iedereen ouder dan 80 jaar, bewoners van woonzorgcentra en immuunverzwakte personen kunnen momenteel een tweede booster tegen COVID-19 krijgen. Om te reizen is dat voorlopig niet nodig.

Tweede booster tegen COVID-19

Momenteel kan iedereen ouder dan 80 jaar en wie verblijft in een woonzorgcentrum een tweede booster tegen COVID-19 krijgen. Zeker nu de coronacijfers opnieuw stijgen, moeten personen uit deze doelgroep goed overwegen om hun bescherming te versterken met een tweede booster.

Eerder al konden immuunverzwakte personen een booster krijgen nadat ze al een extra dosis basisvaccinatie kregen. Zo hebben intussen al bijna 400.000 personen een tweede booster of vierde dosis gekregen. Je kan dat aantal nu ook volgen via de vaccinatieteller.

Reizen zomer 2022

Voor wie naar het buitenland wil reizen, is een tweede booster momenteel niet nodig. De vaccinatiecentra gaan momenteel dus niet in op vragen van reizigers voor een tweede booster. Wie komende zomer een reis plant, doet er goed aan te controleren welke COVID-19-maatregelen er gelden in het land van bestemming. Ook kan het zijn dat je je vaccinatiecertificaat moet vernieuwen.

Prikdagen tijdens waakfase

  • 23 juni

Het callcenter is bereikbaar via 011 49 66 06 op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Let op voor valse uitnodigingen! Je ontvangt nooit een sms of e-mail zonder papieren uitnodiging. Wacht dus zeker tot je ook een brief ontvangt via de post en klik nooit verder op links in e-mails of sms'en.

Derde prik na Johnson & Johnson

In ons land is het vaccinatieschema van Johnson en Johnson, gevolgd door een tweede prik met Pfizer of Moderna, voldoende voor een Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona certificaat.

In Frankrijk en Duitsland daarentegen heb je in totaal drie dosissen nodig om te kunnen deelnemen aan culturele, sportieve... activiteiten en toegang te krijgen tot de horeca. 

De Vlaamse regering heeft daarom beslist om ook voor mensen die als eerste prik Johnson & Johnson kregen, een tweede booster - dus derde prik - ter beschikking te stellen. Wie dit wenst, kan deze boostervaccinatie krijgen vanaf 3 maanden na de tweede dosis. Je maakt hiervoor zelf een afspraak via het callcenter.

Boostervaccin voor 12- tot 17-jarigen

De Vlaamse Regering heeft beslist om alle jongeren tussen 12 en 17 jaar de kans te geven om een boostervaccin te krijgen. Ouders moeten toestemming geven voor deze boostervaccinatie nadat ze zich goed geïnformeerd hebben. Je kan onderaan dit bericht het formulier downloaden (geïnformeerde toestemming boostervaccinatie) of via de website van de Vlaamse overheid.

Je ontvangt geen uitnodiging per post/e-mail/e-box voor deze boostervaccinatie. Je dient hiervoor een afspraak te maken via het callcenter (011 49 66 06) tijdens bovenstaande prikmomenten.

Let op: de jongere moet bij de afspraak voor het boostervaccin het ondertekende formulier 'geïnformeerde toestemming boostervaccinatie' kunnen voorleggen samen met de identiteitskaart. Je kan ook pas een booster krijgen vanaf 4 maanden na je tweede prik.

Ook alle andere +12-jarigen kunnen op deze dagen nog terecht in het vaccinatiecentrum (met voorafgaand gemaakte afspraak) voor een eerste of tweede prik.

Vaccinatie 5- tot 11-jarigen

De vaccinatie van deze doelgroep gebeurt met een pediatrische vorm van het Pfizer/BioNTech-vaccin, dat wordt toegediend in twee doses met een tussenperiode van 21 dagen. Dit vaccin werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap.

De vaccinatie is ook voor deze leeftijdsgroep gratis en vrijwillig. Ze kan enkel met ouderlijke toestemming (of toestemming van de wettelijke voogd).

Vaccinatiecentrum West-Limburg organiseert vanaf 19 januari prikmomenten voor deze doelgroep.

Meer informatie vind je terug in de folder van de Vlaamse overheid in bijlage.

Vrijwilliger Hanne Loyens getuigt

De 25-jarige Hanne Loyens uit Ham is verpleegkundige van opleiding en zet zich in als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum. Haar motivatie? Anderen sensibiliseren en vaccineren, want COVID-19 had een grote impact op haar gezin. Hanne en haar mama werden ernstig ziek aan het begin van de eerste lockdown in 2020. Mama Christa revalideert nog steeds. 

Vaccinatiecentrum West-Limburg

Het vaccinatiecentrum West-Limburg is gehuisvest in het voormalig administratief centrum van Beringen in de Mijnschoolstraat 88.

Er zijn een aantal verschillen in de doorloop van het vaccinatiecentrum West-Limburg in vergelijking met de werkwijze in de Milshop in Leopoldsburg. Werp een blik achter de schermen van het vaccinatiecentrum via een digitale rondleiding.

Bereikbaarheid

Met de wagen

Vanuit Ham rijd je best via het kruispunt van Wasseven en de Zeventig Zillenweg. Je volgt de Olmensesteenweg richting Beringen die overgaat in de Kruisbaan. Vanop de Kruisbaan neem je de derde zijstraat links. Dit is de Mijnschoolstraat die je bijna tot op het einde volgt. Aan de linkerkant - tegenover het medisch centrum / de huisartsenwachtpost - vind je het voormalig administratief centrum.

Parkeergelegenheid

Er is ruime parkeergelegenheid voorzien rondom het vaccinatiecentrum in de Mijnschoolstraat voor wie met de wagen komt. Op bijgevoegd plannetje zijn de diverse parkings met een donker blauwe kleur aangeduid. 

Aan de achterkant van het gebouw - aan de parking van de sporthal - moeten een 10-tal plaatsen vrijgehouden worden voor het testcentrum.

In het doodlopend deel van de Hospitaalstraat richting de Koolmijnlaan mag je ook parkeren in de berm. Hou de inrit van het medisch centrum vrij.

Met de bus

  • Opstappen aan kerk Kwaadmechelen: neem lijn 302 Maaseik-Geel tot halte Tessenderlo-Broedersschool; neem lijn 32 Tessenderlo-Beringen tot halte Beringen Administratief Centrum. Het vaccinatiecentrum bevindt zich op 200 meter wandelafstand.
  • Opstappen aan kerk Oostham: neem lijn 170 Mol-Beringen tot halte Koersel Posthoorn. Het vaccinatiecentrum bevindt zich op 400 meter wandelafstand.

Voor andere opstapplaatsen raadpleeg je best de routeplanner van de Lijn.