Vaccinatie en vakantie

Gepubliceerd op woensdag 2 juni 2021 15.47 u.
We moeten er alles aan doen om iedereen de kans te geven zo snel mogelijk gevaccineerd te worden en het voor onze vaccinatiecentra werkbaar te houden. Dat kan alleen door zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen na ontvangst van je uitnodiging.

Uitnodiging vaccinatie

Als je aan de beurt bent voor je gratis prik tegen corona, dan krijg je ongeveer twee weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging via de post. Zijn ook jouw e-mailadres en/of gsm-nummer bekend, dan ontvang je de uitnodiging sneller. 

Via een online uitnodiging kan je onmiddellijk je afspraak bevestigen of verplaatsen. We roepen op om dit consequent te doen om de werking in het vaccinatiecentrum efficiënt te laten verlopen. Je kan in de online kalender van het vaccinatiecentrum alle beschikbare momenten oproepen om een datum en uur te kiezen.

Vakantieplannen

Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland rekening met je afspraken voor vaccinaties. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt.

Kan je toch niet wachten, plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet uitgesteld worden.

Je doet er dus goed aan om je vaccinatie onmiddellijk in te plannen van zodra je de uitnodiging ontvangt om zeker te zijn van een plekje die in jouw agenda past. Zo is ook het vaccinatiecentrum steeds op de hoogte van wie wel of niet komt en kunnen bijkomende mensen uitgenodigd worden voor nog beschikbare plaatsen.

Kan ik zelf een vaccin kiezen in functie van andere plannen?

Neen. Zelf een vaccin kiezen, is in geen enkel geval mogelijk. Je kan het ook niet laten wijzigen in functie van vakantieplannen wat bijvoorbeeld de termijn van de tweede prik betreft.

  • Pfizer: tweede prik 35 dagen na eerste prik
  • Moderna: tweede prik 28 dagen na eerste prik
  • AstraZeneca: tweede prik 8-12 weken na eerste dosis
  • Johnson & Johnson: geen tweede dosis

Volksgezondheid besliste recent om alleen personen vanaf 41 jaar te vaccineren met AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Weiger je je vaccinatie of reageer je niet op je uitnodiging, dan ontvang je pas aan het einde van de campagne een nieuwe uitnodiging voor in principe hetzelfde vaccin.

Meer info

www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-en-vakantie