Aangepast test- en quarantainebeleid

Gepubliceerd op woensdag 19 januari 2022 14 u.
Sinds 10 januari gelden nieuwe test- en quarantainemaatregelen. Voorzichtigheid blijft geboden als je geen test moet laten afnemen of een kortere periode van quarantaine of isolatie hebt. Het covid-testcentrum van Beringen kan je voortaan achteraan het vaccinatiecentrum West-Limburg vinden.

Nieuw testcentrum in Beringen

Het COVID-testcentrum van Beringen is verhuisd van de parking van het medisch centrum/huisartsenwachtpost (Hospitaalstraat 27, Beringen) naar de achterzijde van het vaccinatiecentrum West-Limburg (Mijnschoolstraat 88, Beringen).

De hoofdingang van het voormalig administratief centrum van de stad is voorbehouden voor het vaccinatiecentrum, de ingang achteraan leidt naar het testpunt. Parkeren kan makkelijk tegenover Hospitaalstraat 37. Volg ter plaatse de wegwijzers.

Je kan enkel een afspraak maken met een geldige testcode. Deze bestaat uit 16 cijfers en letters.

Testbeleid

Je had een hoogrisicocontact

Je bent gevaccineerd:

  • Je bent gevaccineerd en je laatste prik of booster is minder dan 5 maanden geleden

> PCR-test en quarantaine zijn niet nodig

  • Je bent gevaccineerd en je laatste prik of booster is meer dan 5 maanden geleden

> je moet 7 dagen in quarantaine. Deze mag vanaf dag 4 beëindigd worden indien je dagelijks een negatieve zelftest hebt tot en met dag 7

Je bent niet gevaccineerd:

> je moet 10 dagen in quarantaine. Deze mag vanaf dag 7 beëindigd worden indien je dagelijks een negatieve zelftest hebt tot en met dag 10.

Je hebt symptomen

Ga in quarantaine en vul de zelfevaluatietool in. 

  • Test is positief: 7 dagen isolatie. Na 7 dagen uit isolatie als de klachten verdwenen zijn.
  • Test is negatief: quarantaine mag beëindigd worden.

Je hebt een positieve zelftest

Ga in isolatie en vraag een activatiecode voor PCR-test aan.

  • Test is positief: 7 dagen isolatie. Na 7 dagen uit isolatie als de klachten verdwenen zijn.
  • Test is negatief: isolatie mag beëindigd worden.

Wat is nu precies het verschil tussen isolatie en quarantaine? Je moet in quarantaine als er een vermoeden is dat je drager bent van het coronavirus. Je mag dan enkel het huis verlaten om naar de dokter, apotheek of supermarkt te gaan. Na een positieve test moet je in isolatie. Dat betekent dat je je huis niet mag verlaten. Heb je minder dan 180 dagen geleden een positieve test afgelegd - en heb je dus een herstelcertificaat - dan ben je vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact, zolang je zelf geen symptomen hebt.

Besmet met corona? Geef zelf je risicocontacten door

Wie besmet is met corona kan zelf online zijn risicocontacten doorgeven via mijngezondheid.be. Op die manier krijgen je contacten dan aansluitend en sneller testcodes voor een gratis PCR-test via mail of sms. 

Als je weet dat je een hoogrisicocontact had - en je ontving geen testcode - vraag dan aan de besmette persoon om je naam door te geven aan het contactcentrum via 02 214 19 19 of online. Bel dan zeker niet je huisarts voor een testcode, want deze kan je daarbij niet helpen!

Verwittigt de corona alert app je van een hoogrisicocontact? Vanaf maandag 6 december kan je via een link in die app naar een andere website een testcode aanvragen. Je kan ook nog steeds bellen op bovenvermeld nummer.

Gebruik zelfevaluatietool en corona-alert app

Verder willen we graag nog eens de aandacht vestigen op de zelfevaluatietool die je kan gebruiken als je milde COVID-19 symptomen hebt. Via mijngezondheid.be kan je nagaan of je je best laat testen. Als dat het geval is, kan je een gratis testcode aanvragen, waarmee je je in een testcentrum (voor een PCR-test) of in bepaalde apotheken (voor een sneltest) kan laten testen. Ondertussen ontvangen dagelijks gemiddeld 12.000 mensen op deze manier een testcode.

Ook doen we opnieuw een oproep om de corona-alert app op je smartphone te installeren zodat je onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht van een hoogrisicocontact.

https://www.info-coronavirus.be