's Nachts dooft de openbare verlichting

Gepubliceerd op donderdag 22 december 2022 17.21 u.
Eind januari, begin februari zal mogelijk van middernacht tot 5 uur ‘s morgens in onze gemeente een deel van de openbare verlichting gedoofd worden. Deze maatregel wordt in samenspraak met netbeheerder Fluvius en het Agentschap Wegen en Verkeer doorgevoerd om de energiekosten verder te verlagen.

Om de energiekosten te verlagen, is gemeente Ham samen met Fluvius al een tijd bezig om de klassieke openbare verlichting te vervangen door duurzame ledverlichting. Momenteel is 13% van de openbare verlichting verled.

Energiekosten verlagen

Om de energiekosten tijdens deze crisis verder te verlagen, wil onze gemeente de openbare verlichting 's nachts doven tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens. Deze maatregel kan enkel in samenspraak met netbeheerder Fluvius en het Agentschap Wegen en Verkeer doorgevoerd worden, na goedkeuring door de besturen van de andere gemeenten in de cluster. Ook de verlichting van onder andere gebouwen, fonteinen, monumenten en de kerstverlichting gaat dan uit.

Uitzondering

De lichten van de gewestweg en van een aantal deelstraten (de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) zullen ’s nachts nog blijven branden. Het gaat concreet om 777 lampen.

De straten met ledverlichting blijven ook verlicht, maar zal de gemeente dimmen naar 30%.