Check de vervaldatum van je rijbewijs in bankkaartformaat!

Gepubliceerd op zaterdag 8 juli 2023 10 u.
Als je al enige tijd in het bezit bent van een Europees rijbewijs, kijk dan zeker even na of je rijbewijs nog geldig is en vraag op tijd je hernieuwing aan. Sinds kort ontvang je hiervoor een verwittigingsbrief.

Het rijbewijs in bankkaartformaat is net als de eID 10 jaar geldig. Je hernieuwing aanvragen kan via www.ham.be/maakeenafspraak.

De leveringstermijn van een nieuw rijbewijs bedraagt 5 werkdagen. Een nieuw rijbewijs kost 25 euro en een recente pasfoto is nodig. Als de foto op je eID nog recent en gelijkend is, kan deze uit de database van de identiteitskaarten opgehaald worden en moet je geen pasfoto meebrengen of laten maken in onze pasfotocabine.

www.ham.be/rijbewijzen

Wat met het papieren rijbewijs?

Tegen 2033 moeten alle papieren rijbewijzen vervangen zijn door het bankkaartformaat. Binnen Europa is de papieren versie op dit moment nog geldig, maar niet alle landen aanvaarden het nog.

Wanneer je je rijbewijs in bankkaartformaat ophaalt, moet je je papieren versie verplicht inleveren. Dit om identiteits- en andere vormen van fraude tegen te gaan.