Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Gepubliceerd op donderdag 7 april 2022 14.01 u.
Op dinsdag 12 april organiseren we een infosessie voor gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen en inwoners die geïnteresseerd zijn om gastgezin te worden. De infosessie vindt om 19.00 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Schrijf je in via noodplanning@ham.be.

#plekvrij

Het Nationaal Crisiscentrum en de Vlaamse overheid hebben een huisvestingstool ontwikkeld voor respectievelijk de crisisopvang en duurzame huisvesting.

Gemeentelijke coördinatoren voeden deze huisvestingstools met mogelijke opvangplaatsen, zowel publiek als bij particulieren. Op dit ogenblik wordt voornamelijk ingezet op de ontplooiing van grote opvanginitiatieven waarbij zoveel mogelijk opvangplaatsen tegelijk worden gecreëerd.

Momenteel hebben een 20-tal Oekraïners een veilig onderkomen gevonden bij Hamse gastgezinnen. Achter de schermen werken verschillende gemeentelijke diensten samen om deze opvang zo goed mogelijk te begeleiden, want de nood reikt verder dan huisvesting alleen. Denk maar aan onderwijs, medische zorgen, ontspanningsmogelijkheden ...

Infosessie

Op 12 april om 19.00 uur organiseert de gemeente Ham een infosessie voor gastgezinnen in de raadzaal van het gemeentehuis. Schrijf je in via noodplanning@ham.be.

Wat kan jij doen?

De federale overheid heeft een website ontwikkeld waar je mogelijk een antwoord vindt op al je vragen, van de mogelijke gevolgen van de oorlogssituatie in Oekraïne voor België, over de ondersteuning in België en wat je zelf zou kunnen betekenen.

https://info-ukraine.be

Je kan ook terecht op het algemeen informatienummer 02 488 88 88. Dit is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.