Ook met de fiets naar het werk? Onze medewerkers spaarden al bijna 30.000 km auto uit!

Gepubliceerd op dinsdag 30 maart 2021 13.16 u.
Minder de auto nemen, meer met de fiets of te voet naar het werk. Dat is al enkele jaren een uitdaging binnen het gemeentebestuur. Dit werd in de praktijk gebracht met (B/H)ike To Work. Via tal van doelen werd het personeel uitgedaagd om de auto te laten staan. Het resultaat was verbluffend.

29.413,55 km minder auto. Straf toch, niet?

Tour de Ham

In mei 2020 startte het project met enkele kleinere uitdagingen. Er moest een minimum aantal ritten worden bereikt of een minimum aantal kilometers. Afgelopen zomer schakelden we een tandje bij. 56 collega’s werden ingedeeld in 7 ploegen van 8 personen en streden voor een aantal ludieke truien. De groene, de gele, de ploegentrui, maar ook de windklieverstrui of de hittetrui. En dat werkte aanstekelijk. Teamleden pepten mekaar op en er werd door heel wat fietsers uitgekeken naar een nieuwe tussenstand.

Plooifiets

De mensen uit eigen of omliggende gemeenten fietsten uiteraard heel frequent. Maar ook medewerkers van verder uit de buurt fietsten volop. Collega’s uit Diepenbeek, Geetbets, Hasselt, Hechtel-Eksel, Lommel, Lummen … bespaarden heel wat kilometers met de auto. De elektrische fiets is bij hen vaak onontbeerlijk. Eén collega combineert zelfs de auto en de fiets door gebruik te maken van een plooifiets.

Door de wind, door de regen

De meest fanatieke collega fietste afgelopen zomer maar liefst 3.000 km en verdiende daardoor de gele trui. “Ik kom elke dag van Hasselt met de elektrische fiets. Zelf tijdens stormweer sprong ik op de fiets. Het leverde me zelfs een extra trui op, de Windklieverstrui.” vertelt Sifra van de sociale dienst.

De wereld rond

In totaal fietsten we van mei tot november (2020) 29.413,55 km. Dat is … een ongelofelijk resultaat.

Dit was goed voor 882.406,5 kcal, alias minder coronakilo’s op de teller.
We spaarden 56 parkeerplaatsen uit en bespaarden op CO2 uitstoot.
We kwamen met een fris (soms nat) hoofd op het werk aan, maar bleven mekaar stimuleren om de fiets te nemen.

En dat het ook vooral leuk was en aanstekelijk werkt, bewijst het engagement voor de tweede editie van (B/H)ike To Work. Die hebben we begin maart op gang ge(tr/st)apt met 68 deelnemers.