Vogelgriep - Ophokplicht pluimvee

Gepubliceerd op maandag 15 november 2021 7 u.
Sinds maandag 15 november is in het hele land de ophokplicht van kracht voor alle pluimvee, zowel voor professionelen als voor particulieren. Op meerdere plaatsen in ons land is vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren.

Ophokplicht

Het FAVV vraagt om onderstaande maatregelen te respecteren om jouw dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk overgedragen door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen.

Onderstaande voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten jouw kippenren of vogelhok te houden:

  • Je moet al je pluimvee ophokken of afschermen. Het afschermen kan gebeuren door jouw dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
  • Je moet al je vogels binnen voederen en drenken of een zodanige manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.

Deze maatregelen moeten helpen vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en helpen dus het pluimvee te beschermen. Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels...) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren van je dieren verder blijven gebruiken.

Meer informatie

Je kan voor verdere informatie steeds de website van het FAVV raadplegen.

Je vindt op deze pagina's ook een korte video, die het belang van de maatregelen onderstreept om jouw dieren te beschermen. Deze video is ook rechtstreeks te bereikbaar via de link: https://www.onderdeloep.be/wil-je-gezond-gevogelte_wij-ook.