Vaccinatiecentrum klaar voor start

Gepubliceerd op zaterdag 20 februari 2021 8.47 u.
De voormalige Mil Shop in Leopoldsburg is operationeel als vaccinatiecentrum voor zowel de Kampenaars als de inwoners van Ham. De eerste vaccinaties vinden plaats op 26 februari 2021. Je ontvangt tijdig een uitnodiging om je te laten vaccineren via sms, brief of mail.

Mil Shop Leopoldsburg heringericht

De Eerstelijnszone West-Limburg voorziet twee vaccinatiecentra. De inwoners van Beringen en Tessenderlo kunnen terecht op de be-MINE site; de inwoners van Ham en Leopoldsburg in de voormalige Mil Shop in Leopoldsburg. De Zille in Ham werd voorgesteld als mogelijke locatie, maar was intrinsiek te klein.

Op 19 januari 2021 overhandigde Defensie de sleutels van het gebouw zodat de inrichting van het vaccinatiecentrum meteen van start kon gaan. Een maand lang is er achter de schermen hard gewerkt om het vaccinatiecentrum operationeel te maken. Tijdens een zogeheten dry run op 12 februari 2021 werd de doorloop op punt gesteld van aankomst aan het vaccinatiecentrum tot het vertrek.

Bereikbaarheid

Het vaccinatiecentrum bevindt zich aan de Prins Boudewijnlaan 4 in Leopoldsburg en is makkelijk bereikbaar via de Hechtelsesteenweg. Er is ruime parkeergelegenheid voor wie met de wagen komt. Wie het openbaar vervoer neemt, kan afstappen aan een tijdelijke halte van lijn 302 (Geel-Maaseik) ter hoogte van het vaccinatiecentrum. Mensen met een motorische beperking kunnen op- en afstappen aan de halte aan de kerk van Genendijk en aan de haltes aan de Processiestraat en de kerk in Kwaadmechelen. Voor mensen die om gegronde reden minder mobiel zijn, werken we samen een oplossing uit. 

Vrijwilligers

Voor het vaccinatiecentrum zijn we op zoek naar vrijwillige onthaalmedewerkers, stewards en mensen met een (para)medische achtergrond. Ben jij arts of een administratieve duizendpoot? Dan kunnen we jouw vaardigheden goed gebruiken! 

Meld je aan als vrijwilliger via dit formulier. 

Volgorde van vaccineren

  • In de eerste fase - januari en februari - zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen, gevolgd door de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers. Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook het niet-medisch personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen komen in de eerste fase aan de beurt.
  • In de tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt, risicopatiënten en mensen met essentiële beroepen (nog niet beslist door de ministers van volksgezondheid welke dat zijn). 
  • In een derde fase, wanneer er veel vaccins voorhanden zijn, komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

Het vaccin is gratis voor iedere burger. De vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. De doelstelling is om minstens 70% van de bevolking te vaccineren.

Welke risicopatiënten mogen omwille van hun gezondheid geen vaccin krijgen?

Iedereen mag zich laten vaccineren, behalve mensen met een verleden van anafylactische shock op één van de bestanddelen van het vaccin; mensen met een allergie voor bestanddelen van het vaccin, mensen die acuut ziek zijn (bv. met koorts boven de 38,5°C).

De bestanddelen van de vaccins zijn te vinden in de bijsluiters die je kan raadplegen via www.laatjevaccineren.be/beschikbare-covid-19-vaccins. Er zit geen gelatine of kippeneiwit in de mRNA vaccins, en al helemaal geen aluminium of kwik.

Is het vaccin veilig?

De COVID-19 vaccins konden snel ontwikkeld worden omdat alle activiteiten voorrang hebben gekregen: vanaf de ontwikkeling, tot de adviezen van de Ethische Commissie of regelgevende overheden, en tot de uitvoering van de vaccinatiestudies in de onderzoekscentra in de verschillende landen. Door telkens voorrang te geven aan de COVID-19 studies worden er heel wat jaren gewonnen, zonder daarom de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen.

Een overzicht van feiten en fabels over de vaccins vind je in de bijlage onderaan dit bericht.

Meer informatie

Zit je zelf nog met vragen over de vaccinatie tegen COVID-19? Mogelijk vind je een antwoord op de website van de Vlaamse Overheid www.laatjevaccineren.be.