Vaccinatie brede bevolking gestart

Gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021 8.47 u.
Op 15 maart 2021 is de volgende fase van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 gestart. Dit betekent dat het Agentschap Zorg en Gezondheid eerst alle 65-plussers zal uitnodigen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins zal deze bevolkingsgroep tegen eind april een eerste prik ontvangen hebben.

Volgens de huidige prognose zou tegen 11 juli iedere Vlaming (18+) zijn eerste prik gekregen hebben.

Uitnodiging

Als je aan de beurt bent voor je gratis vaccin, krijg je ongeveer twee weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging via de post. Dit is een officiële brief van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Je ontvangt ook een sms en een e-mail indien deze gegevens bekend zijn bij je ziekenfonds.

In de brief vind je de datum, het uur en de locatie van je vaccinatie terug. Bevestig je afspraak via www.laatjevaccineren.be/registratie of via het nummer 011 71 38 77. Op die manier is het vaccinatiecentrum op de hoogte van jouw komst. Indien het moment jou niet past, kan je via dezelfde weg een nieuwe afspraak maken. Indien je geen vaccinatie wenst, is het belangrijk om je afspraak te annuleren. Op die manier kunnen de medewerkers van het vaccinatiecentrum jouw vaccin reserveren voor iemand anders. Het callcenter is iedere dag bereikbaar tussen 8 uur 's morgens en 20 uur 's avonds, behalve op zaterdag, zon- en feestdagen.

Let op voor fraude via sms of e-mail

Er zijn valse uitnodigingen voor de vaccinatie in omloop. Wees dus aandachtig als je een uitnodiging krijgt voor je vaccinatie. Je krijgt steeds een persoonlijke uitnodiging via de post. Onderaan dit bericht kan je een voorbeeldbrief inkijken. Als je alleen een sms of e-mail ontvangt, is dat verdacht. Uitnodigingen per e-mail worden steeds verstuurd vanaf het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be. Controleer dus zeker de afzender.

Hoe verloopt jouw vaccinatie?

Het gezamenlijk vaccinatiecentrum wordt week om week bemand door medewerkers en vrijwilligers van Ham of Leopoldsburg. Tijdens de eerste shiften van team Ham op 4, 5, 16 en 18 maart werden in totaal ruim 500 beroepsmensen uit de zorgsector en 85-plussers gevaccineerd.

Benieuwd hoe de vaccinatie precies verloopt? Burgemeester Marc Heselmans neemt je mee achter de schermen van het vaccinatiecentrum en verduidelijkt de verschillende stappen in een filmpje op TV Ham (https://youtu.be/Ko6HqzNVMwA).

Bereikbaarheid vaccinatiecentrum

Het vaccinatiecentrum bevindt zich aan de Prins Boudewijnlaan 4 in Leopoldsburg en is makkelijk bereikbaar via de Hechtelsesteenweg. Er is ruime parkeergelegenheid voor wie met de wagen komt. Wie het openbaar vervoer neemt, kan afstappen aan een tijdelijke halte van lijn 302 (Geel-Maaseik) ter hoogte van het vaccinatiecentrum. Mensen met een motorische beperking kunnen op- en afstappen aan de halte aan de kerk van Genendijk en aan de haltes aan de Processiestraat en de kerk in Kwaadmechelen.

Minder mobiele mensen die om gegronde reden niet in het vaccinatiecentrum geraken, kunnen contact opnemen met het Dienstencentrum voor de mobiliteit naar het Vaccinatiecentrum via 0476 70 31 28. 

Respecteer de coronamaatregelen

Of je je vaccinatie al gehad hebt of niet, het blijft uiterst belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen. Respecteer de 1,5 m afstandsregel, de mondmaskerplicht en de regels rond quarantaine. Ontsmet regelmatig je handen en werk – indien mogelijk – van thuis uit.

Vrijwilligers

Voor het vaccinatiecentrum zijn we op zoek naar vrijwillige onthaalmedewerkers, stewards en mensen met een (para)medische achtergrond. Ben jij arts of een administratieve duizendpoot? Dan kunnen we jouw vaardigheden goed gebruiken! 

Meld je aan als vrijwilliger via dit formulier. 

Volgorde van vaccineren

  • In de eerste fase - januari en februari - zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen, gevolgd door de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers. Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook het niet-medisch personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen komen in de eerste fase aan de beurt.
  • In de tweede fase - vanaf 15 maart - komen alle 65-plussers aan de beurt, risicopatiënten en mensen met essentiële beroepen (nog niet beslist door de ministers van volksgezondheid welke dat zijn). 
  • In een derde fase, wanneer er veel vaccins voorhanden zijn, komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.

Het vaccin is gratis voor iedere burger. De vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. De doelstelling is om minstens 70% van de bevolking te vaccineren.

Vanaf donderdag 8 april kan je online checken of je op de lijst staat van risicopatiënten.

Is het vaccin veilig?

De COVID-19 vaccins konden snel ontwikkeld worden omdat alle activiteiten voorrang hebben gekregen: vanaf de ontwikkeling, tot de adviezen van de Ethische Commissie of regelgevende overheden, en tot de uitvoering van de vaccinatiestudies in de onderzoekscentra in de verschillende landen. Door telkens voorrang te geven aan de COVID-19 studies worden er heel wat jaren gewonnen, zonder daarom de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen.

Een overzicht van feiten en fabels over de vaccins vind je in de bijlage onderaan dit bericht.

Meer informatie

Zit je zelf nog met vragen over de vaccinatie tegen COVID-19? Mogelijk vind je een antwoord op de website van de Vlaamse Overheid www.laatjevaccineren.be.