Tweede vaccin gemist? Of nog een eerste nodig?

Gepubliceerd op dinsdag 31 augustus 2021 8.47 u.
Heb je je tweede vaccinatie gemist door bijvoorbeeld vakantie, dan kan je zelf een nieuwe afspraak maken. Personen met een verminderde immuniteit ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een extra dosis. Ben je ouder dan 12 en heb je nog geen eerste vaccin gehad, kom dan zeker naar onze prik-in!

Volgens de Wet op de Patiëntenrechten mag je als 16- of 17-jarige zelf beslissen of je een vaccin wil. 12- tot 15-jarigen hebben wel toestemming nodig van ouders of wettelijke voogd. Dit kan door het kind te begeleiden naar het vaccinatiecentrum of een schriftelijke toestemming mee te geven.

De uitnodigingsbrieven kunnen laattijdig aankomen. Als ouder kan je de uitnodigingsstatus van je kind online checken via MijnGezondheid.be. Raadpleeg hier een eenvoudig stappenplan.

Inhaalvaccinatie tweede dosis

Heb je je tweede vaccinatie gemist door bijvoorbeeld vakantie, dan kan je zelf een nieuwe afspraak maken bij het vaccinatiecentrum waar je eerste dosis werd toegediend. Je tweede dosis later krijgen dan de voorziene periode biedt een veiligere bescherming dan je tweede dosis niet meer krijgen. Zeker voor de bescherming tegen bepaalde virusvarianten, zoals de 'Delta'-variant, is die tweede dosis heel belangrijk om de beschermingsgraad voldoende hoog te krijgen en te houden.

Extra coronavaccin

Personen met een verminderde immuniteit ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een derde vaccinatie. Door een bepaalde aandoening of behandeling maken zij minder antistoffen aan na de basisvaccinatie met 1 of 2 vaccins. Het gaat om ongeveer 300.000 à 400.000 patiënten. Deze extra vaccinatie zal plaatsvinden in het najaar in de dan nog beschikbare vaccinatiecentra.

Laatste kans! Prik-in Pfizer en J&J

Heb je nog geen eerste vaccinatie gehad en wil je het snel achter de rug hebben? Op zaterdag 4 september organiseren we een allerlaatste prik-in tussen 09.00 en 12.30 uur.

Uitnodiging

Als je aan de beurt bent voor je gratis vaccin, krijg je ongeveer twee weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging via de post. Dit is een officiële brief van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Je ontvangt ook een sms en een e-mail indien deze gegevens bekend zijn bij je ziekenfonds.

In de brief vind je de datum, het uur en de locatie van je vaccinatie terug. Bevestig je afspraak via www.laatjevaccineren.be/registratie of via het nummer 011 71 38 77. Op die manier is het vaccinatiecentrum op de hoogte van jouw komst. Indien het moment jou niet past, kan je via dezelfde weg een nieuwe afspraak maken. Indien je geen vaccinatie wenst, is het belangrijk om je afspraak te annuleren. Op die manier kunnen de medewerkers van het vaccinatiecentrum jouw vaccin reserveren voor iemand anders. Het callcenter is iedere dag bereikbaar tussen 8 uur 's morgens en 20 uur 's avonds, behalve op zaterdag, zon- en feestdagen.

Het vaccin is gratis voor iedere burger. De vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. De doelstelling is om minstens 70% van de bevolking te vaccineren.

Let op voor fraude via sms of e-mail

Er zijn valse uitnodigingen voor de vaccinatie in omloop. Wees dus aandachtig als je een uitnodiging krijgt voor je vaccinatie. Je krijgt steeds een persoonlijke uitnodiging via de post. Onderaan dit bericht kan je een voorbeeldbrief inkijken. Als je alleen een sms of e-mail ontvangt, is dat verdacht. Uitnodigingen per e-mail worden steeds verstuurd vanaf het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be. Controleer dus zeker de afzender.

Hoe verloopt jouw vaccinatie?

Benieuwd hoe de vaccinatie precies verloopt? Burgemeester Marc Heselmans neemt je mee achter de schermen van het vaccinatiecentrum en verduidelijkt de verschillende stappen in een filmpje op TV Ham.

Bereikbaarheid vaccinatiecentrum

Het vaccinatiecentrum bevindt zich aan de Prins Boudewijnlaan 4 in Leopoldsburg en is makkelijk bereikbaar via de Hechtelsesteenweg. Er is ruime parkeergelegenheid voor wie met de wagen komt. Wie het openbaar vervoer neemt, kan afstappen aan een tijdelijke halte van lijn 302 (Geel-Maaseik) ter hoogte van het vaccinatiecentrum. Mensen met een motorische beperking kunnen op- en afstappen aan de halte aan de kerk van Genendijk en aan de haltes aan de Processiestraat en de kerk in Kwaadmechelen.

Minder mobiele mensen die om gegronde reden niet in het vaccinatiecentrum geraken, kunnen contact opnemen met het Dienstencentrum voor de mobiliteit naar het Vaccinatiecentrum via 0476 70 31 28. 

Respecteer de coronamaatregelen

Of je je vaccinatie al gehad hebt of niet, het blijft uiterst belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen. Respecteer de 1,5 m afstandsregel, de mondmaskerplicht en de regels rond quarantaine. Ontsmet regelmatig je handen en werk – indien mogelijk – van thuis uit.

Is het vaccin veilig?

De COVID-19 vaccins konden snel ontwikkeld worden omdat alle activiteiten voorrang hebben gekregen: vanaf de ontwikkeling, tot de adviezen van de Ethische Commissie of regelgevende overheden, en tot de uitvoering van de vaccinatiestudies in de onderzoekscentra in de verschillende landen. Door telkens voorrang te geven aan de COVID-19 studies worden er heel wat jaren gewonnen, zonder daarom de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen.

Een overzicht van feiten en fabels over de vaccins vind je in de bijlage onderaan dit bericht.

Meer informatie

Zit je zelf nog met vragen over de vaccinatie tegen COVID-19? Mogelijk vind je een antwoord op de website van de Vlaamse Overheid www.laatjevaccineren.be.