Samen tegen corona - Info & updates

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 18 u.
Het coronavirus blijft ons land in haar greep houden. Het federaal overlegcomité nam bijkomende maatregelen. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor onze dienstverlening en het gemeentelijk aanbod? Blijf steeds op de hoogte via onze corona updates.

Update - Overlegcomité 11 mei 2021

Update - Overlegcomité 4 juni 2021

Zes gouden regels

 • Pas de hygiënemaatregelen toe.
 • Let extra op bij kwetsbare mensen.
 • Doe alles zo veel mogelijk in openlucht – Toch binnen? Ventileren!
 • Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kan je geen 1,5 meter afstand houden draag dan een mondmasker.
 • Beperk het aantal nauwe sociale contacten.
 • Volg steeds de richtlijnen voor de georganiseerde activiteiten.

Sociale contacten

 • Je kan geen bezoek meer thuis ontvangen, uitgezonderd je knuffelcontact. Buiten mag je nog met 4 mensen afspreken, met voldoende afstand en mondmasker. 
 • Je mag 1 knuffelcontact hebben. Alleenstaanden mogen daarnaast nog 1 extra nauw contact hebben.

Economie

 • De verkoop van alcohol wordt verboden vanaf 20.00 uur.
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00 uur.
 • Campings en vakantieparken mogen openen op 8 februari 2021, de dierenparken (enkel buitengedeelte) op 13 februari 2021. Bioscopen en fitnesscentra blijven gesloten.
 • Pretparken kunnen niet heropenen op 1 april en blijven tot nader order dicht.
 • Telewerk is verplicht waar het kan. Er komen sneltests voor werknemers die niet van thuis kunnen werken in risicovolle sectoren zoals politie, brandweer.

Lees hier alle maatregelen rond horeca en winkelen.

Activiteiten - zalen - dienstencentrum

Sinds maandag 1 februari 2021 gelden nieuwe regels voor buitenschoolse activiteiten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. De activiteiten in het dienstencentrum worden tijdelijk opgeschort. Huis aan huis verkoop is niet toegelaten. Afhaal en levering kan wel volgens de geldende regels.

De verhuur van gemeentelijke zalen en sporthallen worden daarom kritisch bekeken door onze diensten, in overleg met de organisatoren. Grote evenementen, eetdagen, fuiven, optredens,... worden voorlopig niet meer toegelaten. Alle info en protocollen per sector vind je op www.ham.be/coronaveilig-organiseren

Ook buurtfeesten, kermissen, grote gemeentelijke activiteiten en ontvangsten zijn voor onbepaalde duur geannuleerd.

Speeltuinen en het skatepark blijven open. Maar ook hier gelden de coronaregels.

Bibliotheek/VrijeTijdsPunt

De bibliotheek/het VrijeTijdsPunt blijft open. Hier gelden wel strikte voorzorgsmaatregelen. Zo is ook hier het dragen van een mondmasker verplicht.

Afvalophaling

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval bleef ook in coronatijden doorlopen zoals gepland. Ook grofvuil wordt opnieuw opgehaald en de recyclageparken zijn toegankelijk volgens de veiligheidsvoorschriften. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

De huis-aan-huis inzameling van papier en karton door verenigingen is begin februari 2021 opnieuw opgestart. De ophaling gebeurt steevast op de eerste zaterdag van de maand. De papierophaling op maandag, die niet gebeurt door verenigingen, gaat ook nog steeds door.

Meer info lees je op www.limburg.net/corona of op onze gemeentelijke facebookpagina. 

HamHelpt

Hulp nodig of wil je graag helpen? klik dan zeker even door naar www.ham.be/hamhelpt

Coronalert app 

Heb jij Coronalert al geïnstalleerd? Deze app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Download de app via je gebruikelijke app store en bescherm op diemanier jezelf en de anderen. www.coronalert.be 

Reizen

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het PassengerLocatorForm-formulier zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro. 

Quarantaine

Check de fiche als bijlage. Deze geeft een handig overzicht van de stappen die je moet nemen inzake testing en quarantaine. Mensen die positief testen op COVID-19 moeten zich voortaan gedurende tien dagen isoleren.

Mondmaskers

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in winkels, de horeca, het openbaar vervoer, het recyclagepark en in alle openbare gebouwen. Buiten zijn mondmaskers niet langer verplicht, maar aangeraden. Accessoires in stof, zoals bandana's, sjaals, buffs... worden niet langer aanvaard als mondmasker.

Veilig op afspraak

 • Maak online een afspraak via www.ham.be/maakeenafspraak of via 013 61 10 00.
 • Je wordt als bezoeker steeds gevraagd om je handen te ontsmetten.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • De afstandsregels en looprichtingen moeten gerespecteerd worden.
 • Kom alleen naar het gemeentehuis met de personen die noodzakelijk zijn. Kom dus niet met je gezin als je alleen wordt verwacht.
 • Betalen kan contactloos via bancontact of payconiq. Cash betalingen kunnen voorlopig niet. Wie niet elektronisch kan betalen, ontvangt een factuur.
 • Blijf gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals e-mail en het e-loket (ham.be/e-loket). Dit bespaart u sowieso tijd en een verplaatsing.

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona
TV HAM 3945

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.

Of bel of mail rechtstreeks naar de burgemeester via 0479 99 13 02 of marc.heselmans@ham.be