Samen tegen corona - Info & updates

Gepubliceerd op donderdag 20 augustus 2020 0 u.
Het coronavirus blijft ons land in haar greep houden. De veiligheidsraad neemt geregeld nieuwe, aangepaste maatregelen. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor onze dienstverlening en het gemeentelijk aanbod? Blijf steeds op de hoogte via onze coronaupdates:

Zes gouden regels

 • Was regelmatig je handen
 • Doe alles zo veel mogelijk in openlucht – Toch binnen? Ventileren!
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen uit een risicogroep
 • Vaste contactbubbel: Max. 5 personen (bovenop je eigen gezin - excl. kinderen <12 jaar) 
 • Hou 1,5 meter afstand
 • Doe je iets in groep, doe dit dan met maximum 10 personen.

Activiteiten

Gemeentelijke zalen en sporthallen blijven voorlopig ter beschikking voor verhuur aan verenigingen en particulieren. Douches en kleedkamers blijven voorlopig gesloten (zie bijlage). Al moet er uiteraard rekening worden gehouden met de nieuwe verstrengde maatregelen. Alle aanvragen worden daarom kritisch bekeken door onze diensten, in overleg met de organisatoren. Grote evenementen (eetdagen, fuiven, optredens,...) worden dit jaar niet meer toegelaten in de gemeentelijke zalen. We moedigen kleine lokale initiatieven aan. Je activiteit vooraf laten screenen kan via www.covideventriskmodel.be.

Ook buurfeesten, kermissen, grote gemeentelijke activiteiten en ontvangsten zijn geannuleerd voor 2020.

De visvijver en de Finse piste en de openbare speel- en sporttoestellen op ’t Vlietje blijven wel open onder voorwaarden. 

Reizen

Reizen is op eigen risico. De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen, en reizen naar een bestemming kan op elk moment opnieuw afgeraden worden. Als je van plan bent om een reis naar het buitenland te maken, bekijk dan zeker https://diplomatie.belgium.be/nl.

Als je terugkomt uit een oranje of rode zone – ongeacht het transportmiddel – wordt van jou verwacht dat je binnen de 48 uur het PassengerLocatorForm-formulier invult. 

Mondmaskers

Een belangrijk onderdeel van de exitstrategie is het dragen van mondmaskers. Deze zijn intussen verplicht in alle winkels, de horeca, markten, op het recyclagepark en in alle openbare gebouwen.

De gemeentelijke mondmaskers werden in de maand mei huis aan huis bedeeld. De maskers en filters van de federale overheid worden sinds 15 juni verdeeld via de plaatselijke apotheken op vertoon van de elektronische identiteitskaart. Nog niet afgehaald? Het kan nog steeds.

Horeca en middenstand

Lees hier alle maatregelen rond horeca en winkelen.

Winkelen mag met maximum twee personen en zonder tijdslimiet.

In de horeca:

 • moet je altijd een mondmasker dragen, behalve als je aan tafel zit, en van één persoon per tafel moet de contactinformatie (telefoonnummer of e-mailadres) geregistreerd worden;
 • mag je alleen met je gezin plus je bubbel (max. vijf personen) met in totaal maximaal tien personen aan één tafel zitten.

Veilig op afspraak

 • Sinds 25 mei kan je opnieuw online een afspraak maken bij de dienst burgerzaken en de technische dienst via ham.be/maakeenafspraak.
 • Voor de sociale dienst kan dit zoals gewoonlijk via 013 61 10 00.
 • De tijdsblokken werden een beetje verlengd om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtruimte zitten. Er wordt ook duidelijk aangegeven waar je kan plaatsnemen.
 • Je wordt als bezoeker steeds gevraagd om je handen te ontsmetten.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • De afstandsregels en looprichtingen moeten gerespecteerd worden.
 • Kom alleen naar het gemeentehuis met de personen die noodzakelijk zijn. Kom dus niet met je gezin als je alleen wordt verwacht.
 • Betalen kan contactloos en via bancontact of payconiq. Cash betalingen kunnen voorlopig niet. Wie niet elektronisch kan betalen, ontvangt een factuur.
 • Alle loketten worden voorzien van plexi-schermen.
 • Blijf gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals e-mail en het e-loket (ham.be/e-loket). Dit bespaart u sowieso tijd en een verplaatsing.

Bibliotheek/VrijeTijdsPunt

Ook in de bibliotheek/het VrijeTijdsPunt gelden heel wat strikte voorzorgsmaatregelen. zo is ook hier het dragen van een mondmasker verplicht. Alle maatregelen en afspraken kan je nalezen in volgend nieuwsbericht

Afvalophaling

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval bleef ook in coronatijden doorlopen zoals gepland. Ook grofvuil wordt opnieuw opgehaald en de recyclageparken zijn weer onbeperkt toegankelijk volgens de veiligheidsvoorschriften. Ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk, net zoals het afhalen van je quotum huisvuilzakken. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

Zowel de papierophaling door Limburg.net als de papierophaling door verenigingen (de eerste zaterdag van de maand) gaan intussen weer gewoon door.

Meer info lees je op www.limburg.net/corona of op onze gemeentelijke facebookpagina. Door wie het oud papier in jouw straat wordt opgehaald, lees je o.a. in de afvalkalender of op www.limburg.net.

Contacttracers

Sinds 11 mei werkt de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. De corona opsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Word je dus opgebeld door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.

Of bel of mail rechtstreeks naar de burgemeester via 0479 99 13 02 of marc.heselmans@ham.be