Samen tegen corona - Info & updates

Gepubliceerd op maandag 25 mei 2020 0 u.
Corona had het land de afgelopen maanden stevig in haar greep. Het virus lijkt intussen onder controle en stap voor stap worden de maatregelen versoepeld. Wat verandert er nu precies op korte termijn en wat betekent dit voor onze dienstverlening? Een overzicht.

Veilig op afspraak

Nu meer en meer maatregelen werden versoepeld, hebben ook onze diensten zich voorbereid om opnieuw alle dienstverlening te kunnen aanbieden. Uw veiligheid en die van onze medewerkers staat daarbij centraal.

 • Zo kan je vanaf 25 mei opnieuw online een afspraak maken bij de dienst burgerzaken en de technische dienst via ham.be/maakeenafspraak.
 • Voor de sociale dienst kan dit zoals gewoonlijk via 013 61 10 00.
 • De tijdsblokken werden een beetje verlengd om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtruimte zitten. Er wordt ook duidelijk aangegeven waar je kan plaatsnemen.
 • Je wordt als bezoeker steeds gevraagd om je handen te ontsmetten.
 • Het dragen van een mondmasker wordt aangeraden.
 • De afstandsregels en looprichtingen moeten gerespecteerd worden.
 • Kom alleen naar het gemeentehuis met de personen die noodzakelijk zijn. Kom dus niet met je gezin als je alleen wordt verwacht.
 • Betalen kan contactloos en via bancontact. Cash betalingen kunnen voorlopig niet. Wie niet elektronisch kan betalen, ontvangt een factuur.
 • Alle loketten worden voorzien van plexi-schermen.
 • Blijf gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals e-mail en het e-loket (ham.be/e-loket). Dit bespaart u sowieso tijd en een verplaatsing.

Bibliotheek/VrijeTijdsPunt

Ook het VrijeTijdsPunt heropende de deuren op maandag 25 mei. Je kan er opnieuw terecht voor de aankoop van fietskaarten of HamBonnen, toeristische info, zaalreservaties (vanaf juli), … De bibliotheek blijft voorlopig werken via de online afhaalservice en de inleverschuif. Ook gemeenschappelijke zaken zoals het leescafé, de internet PC’s, enzovoort zijn nog niet toegankelijk.

Afvalophaling

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval bleef ook in coronatijden doorlopen zoals gepland. Ook grofvuil wordt opnieuw opgehaald en de recyclageparken zijn al een tijdje open volgens de zomerregeling. Sinds 12 mei mag je ook één keer per zeven dagen langskomen. Ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk, net zoals het afhalen van je quotum huisvuilzakken. De coronamaatregelen op het park zelf blijven wel gelden. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

De papierophaling op maandag 1 juni (ophaling door Limburg.net), verschuift o.w.v. Pinkstermaandag naar zaterdag 6 juni.

Ook de papierophaling door verenigingen (de eerste zaterdag van de maand) kan opnieuw doorgaan. Ook deze is voorzien op zaterdag 6 juni.

Meer info lees je op www.limburg.net/corona of op onze gemeentelijke facebookpagina. Door wie het oud papier in jouw straat wordt opgehaald, lees je o.a. in de afvalkalender of op www.limburg.net.

Contacttracers

Sinds 11 mei startte de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. De corona opsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Word je dus opgebeld door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

Mondmaskers

Een belangrijk onderdeel van de exitstrategie is het dragen van mondmaskers. Deze worden u aangeboden door het gemeentebestuur en werden intussen huis aan huis bedeeld. Op de materialen van de federale overheid is het nog even wachten. Zodra alle materialen geleverd zijn, worden ook deze verdeeld.

Activiteiten

Alle gemeentelijke activiteiten, zowel indoor als outdoor, werden geannuleerd tot eind juni. Ook de zalen en de sporthallen blijven tot dan gesloten. De visvijver en de Finse piste op ’t Vlietje zijn wel al even open onder voorwaarden. Op 27 mei heropenen ook de openbare speel- en sporttoestellen. Schreef je in voor een activiteit of huurde je een zaal of sporthal? De inschrijvingsgelden en eventuele voorschotten worden uiteraard terugbetaald. Deelnemers en huurders werden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Verenigingen en particulieren

Activiteiten van particulieren en verenigingen blijven momenteel verboden door de federale overheid. Massa evenementen zijn verboden tot eind augustus.

Wat met de zomer?

De veiligheidsraad neemt pas tegen begin juni een beslissing over de zomer. Of we sportkampen zullen aanbieden en of we op reis kunnen,… daarop is het nog even wachten. Er werd intussen wel beslist dat jeugdkampen kunnen plaatsvinden.

Terug naar school

Het gemeentebestuur hielp de scholen alvast zoveel als mogelijk om dit vlot te laten verlopen. Zo worden een aantal zalen ter beschikking gesteld zodat scholen over voldoende ruimtes beschikken om de ‘social distancing’ te kunnen garanderen. Daarnaast wordt de Schoolstraat in Oostham tot eind juni verkeersvrij gemaakt tijdens de schooluren. Op die manier kunnen de kinderen zich veilig verplaatsen naar het Kristoffelheem of naar het grasveld naast de parking. Dit veld wordt door de school gebruikt als extra speelruimte.

(petit)Patoe

Eind mei nemen de overheid en Kind & Gezin beslissingen over de vakantiewerking in de buitenschoolse opvang. Dit betekent dat we voorlopig nog geen duidelijkheid hebben over de praktische gevolgen voor de zomeropvang. Zodra er informatie beschikbaar is (ten vroegste 31/5) volgt er een communicatie via mail, de website en facebook.

Inschrijvingen vinden daarom voorlopig ook nog niet plaats. Heb je in tussentijd vragen over kinderopvang? Contacteer Patoe via mail naar patoe@vdkomma.be of telefonisch op 013 53 11 56.

Preventie

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen. Daarom nogmaals enkele eenvoudige maatregelen en tips:

 • Vermijd handen geven en zoenen;
 • Houd 1,5 meter afstand (social distance);
 • Was je handen regelmatig;
 • Bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen;
 • Ben je ziek, blijf dan thuis;
 • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen);

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.

Of bel of mail rechtstreeks naar de burgemeester via 0479 99 13 02 of marc.heselmans@ham.be