Samen tegen corona - Info & updates

Gepubliceerd op donderdag 24 september 2020 0 u.
Het coronavirus blijft ons land in haar greep houden. De veiligheidsraad neemt geregeld nieuwe, aangepaste maatregelen. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor onze dienstverlening en het gemeentelijk aanbod? Blijf steeds op de hoogte via onze coronaupdates:

Zes gouden regels

 • Pas de hygiënemaatregelen toe.
 • Let extra op bij kwetsbare mensen.
 • Doe alles zo veel mogelijk in openlucht – Toch binnen? Ventileren!
 • Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kan je geen 1,5 meter afstand houden draag dan een mondmasker.
 • Beperk het aantal nauwe sociale contacten.
 • Volg steeds de richtlijnen voor de georganiseerde activiteiten.

Sociale contacten

 • Je mag in je dagelijks leven iedereen zien op voorwaarde dat je 1,5 meter afstand bewaart of waar je dit niet kan een mondmasker draagt. De regel dat je met max. 10 personen afpreekt op dezelfde plaats en op hetzelfde moment blijft behouden (uitgezonderd kinderen < 12 jaar).
 • Elke persoon mag per maand maximaal 5 nauwe contacten hebben (uitgezonderd kinderen < 12 jaar). Nauwe contacten zijn contacten met personen die geen huisgenoten zijn, die langer duren dan 15 minuten en waar je geen afstand van 1,5 meter houdt en geen mondmasker draagt. Afhankelijk van de epidemiologische situatie kan dit aantal van 5 ingeperkt worden.

Activiteiten

Gemeentelijke zalen en sporthallen blijven voorlopig ter beschikking voor verhuur aan verenigingen en particulieren. Douches en kleedkamers blijven voorlopig gesloten (zie bijlage). Al moet er uiteraard rekening worden gehouden met de nieuwe verstrengde maatregelen. Alle aanvragen worden daarom kritisch bekeken door onze diensten, in overleg met de organisatoren. Grote evenementen (eetdagen, fuiven, optredens,...) worden dit jaar niet meer toegelaten in de gemeentelijke zalen. We moedigen kleine lokale initiatieven aan. Je activiteit vooraf laten screenen kan via www.covideventriskmodel.be.

Ook buurfeesten, kermissen, grote gemeentelijke activiteiten en ontvangsten zijn geannuleerd voor 2020.

De visvijver en de Finse piste en de openbare speel- en sporttoestellen op ’t Vlietje blijven wel open onder voorwaarden. 

Reizen

Reizen is op eigen risico. De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen, en reizen naar een bestemming kan op elk moment opnieuw afgeraden worden. Als je van plan bent om een reis naar het buitenland te maken, bekijk dan zeker https://diplomatie.belgium.be/nl.

Als je terugkomt uit een oranje of rode zone – ongeacht het transportmiddel – wordt van jou verwacht dat je binnen de 48 uur het PassengerLocatorForm-formulier invult. 

Quarantaine

 • De quarantaineperiode wordt ingekort tot 7 dagen.
 • Heb je symptomen: ga meteen in isolatie en laat je zo snel mogelijk testen. Is de test negatief: dan mag je de quarantaine verlaten indien je klinische toestand het toelaat.
 • Heb je geen symptomen maar heb je nauw contact gehad met iemand die positief getest is of wordt je gecontacteerd in het kader van contact tracing, dan moet je meteen in quarantaine gaan en een afspraak maken via de huisarts voor een test op de 5e dag. Als je positief test wordt de quarantaine verlengd met zeven dagen. Test je negatief dan mag je buiten vanaf de 7e dag nadat je in quarantaine bent gegaan. 

Mondmaskers

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in alle winkels, de horeca, openbaar vervoer, op het recyclagepark en in alle openbare gebouwen. Buiten zijn mondmaskers niet langer verplicht. Jouw maskers nog niet afgehaald? Het kan nog steeds.

Horeca en middenstand

Lees hier alle maatregelen rond horeca en winkelen.

Winkelen mag met maximum twee personen en zonder tijdslimiet.

In de horeca:

 • moet je altijd een mondmasker dragen, behalve als je aan tafel zit, en van één persoon per tafel moet de contactinformatie (telefoonnummer of e-mailadres) geregistreerd worden;
 • mag je alleen met je gezin plus je bubbel (max. vijf personen) met in totaal maximaal tien personen aan één tafel zitten.

Veilig op afspraak

 • Maak online een afspraak bij de dienst burgerzaken en de technische dienst via ham.be/maakeenafspraak.
 • Voor de sociale dienst kan dit zoals gewoonlijk via 013 61 10 00.
 • De tijdsblokken werden een beetje verlengd om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtruimte zitten. Er wordt ook duidelijk aangegeven waar je kan plaatsnemen.
 • Je wordt als bezoeker steeds gevraagd om je handen te ontsmetten.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • De afstandsregels en looprichtingen moeten gerespecteerd worden.
 • Kom alleen naar het gemeentehuis met de personen die noodzakelijk zijn. Kom dus niet met je gezin als je alleen wordt verwacht.
 • Betalen kan contactloos en via bancontact of payconiq. Cash betalingen kunnen voorlopig niet. Wie niet elektronisch kan betalen, ontvangt een factuur.
 • Alle loketten worden voorzien van plexi-schermen.
 • Blijf gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals e-mail en het e-loket (ham.be/e-loket). Dit bespaart u sowieso tijd en een verplaatsing.

Bibliotheek/VrijeTijdsPunt

Ook in de bibliotheek/het VrijeTijdsPunt gelden heel wat strikte voorzorgsmaatregelen. zo is ook hier het dragen van een mondmasker verplicht. Alle maatregelen en afspraken kan je nalezen in volgend nieuwsbericht

Afvalophaling

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval bleef ook in coronatijden doorlopen zoals gepland. Ook grofvuil wordt opnieuw opgehaald en de recyclageparken zijn weer onbeperkt toegankelijk volgens de veiligheidsvoorschriften. Ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk, net zoals het afhalen van je quotum huisvuilzakken. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

Zowel de papierophaling door Limburg.net als de papierophaling door verenigingen (de eerste zaterdag van de maand) gaan intussen weer gewoon door.

Meer info lees je op www.limburg.net/corona of op onze gemeentelijke facebookpagina. Door wie het oud papier in jouw straat wordt opgehaald, lees je o.a. in de afvalkalender of op www.limburg.net.

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.

Of bel of mail rechtstreeks naar de burgemeester via 0479 99 13 02 of marc.heselmans@ham.be