De nieuwe afvalkalender in de bus

Gepubliceerd op woensdag 5 januari 2022 0 u.
Eind december viel de nieuwe afvalkalender met sorteergids in de bus. Voortaan worden vijf afvalfracties (huisvuil, keukenafval, pmd, textiel en tuinafval) samen opgehaald via het Optimo-systeem. Heb je nog geen afvalkalender ontvangen? Surf naar Limburg.net of vraag er één op bij bpost Tessenderlo.

Limburg.net schakelt vanaf 1 januari 2022 over op Optimo voor de afvalophaling aan huis. Optimo is een innovatief systeem waarbij één ophaalwagen op dezelfde dag meerdere afvalsoorten bij jou thuis ophaalt. Dat is voordelig voor jou, het milieu en de mobiliteit.

Nieuwe afvalzakken

Vanaf 1 januari haalt Optimo vijf verschillende kleuren zakken op:

  • Grijze huisvuilzak
  • Blauwe pmd-zak met wit treklint
  • Groene zak voor tuinafval
  • Gele zak voor keukenafval
  • Oranje zak voor textiel

Dit betekent dat een aantal ‘oude’ zakken niet meer aanvaard worden vanaf 1 januari 2022:

  • Blauwe pmd-zak met zwart treklint
  • Bordeaux huisvuilzak
  • Witte composteerbare zak voor groenafval

Tot en met 31 maart 2022 kan je volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild. Inruilen kan in het recyclagepark, Truibroek 16.

De nieuwe zakken kunnen in Ham aangekocht worden bij dagbladhandel Jamar, Carrefour Market Oostham, Apotheek Poelman en Spar Kwaadmechelen. Je kan de zakken trouwens aankopen in alle gemeenten die aangesloten zijn bij Limburg.net.

Het quotum huisvuilzakken voor 2022 zal je kunnen afhalen vanaf 14 februari 2022.

Startpakket

Eind januari valt nog een enveloppe met 3 gele keukenafvalzakken met een flyer erbij in de brievenbus. Op die manier wil Limburg.net burgers laten kennismaken met deze nieuwe zak. 

Praktisch

Om de twee weken kan je op één dag tot vijf soorten afval buiten zetten: huisvuil, pmd, tuinafval, keukenafval en textiel. Elke afvalsoort heeft dus een eigen kleur zak.

Eén ophaalwagen haalt alle zakken op en rijdt ermee naar het sorteercentrum. Daar worden de zakken gesorteerd per kleur. Elke afvalsoort gaat vervolgens naar een verwerkingsbedrijf.

De eerstvolgende ophaaldagen zijn: vrijdag 14 en 28 januari 2022.

Zet de afvalzakken tijdig buiten: de avond voor de afvalophaling of voor 6.00 uur ’s ochtends op een goed zichtbare plaats langs de straat.

Papier & karton, grofvuil en snoeihout

Aan de ophaling van papier en karton verandert weinig. In een groot deel van Ham blijven de verenigingen verantwoordelijk voor de ophaling ervan, doorgaans op de eerste zaterdag van de maand. De straten waar dit anders verloopt, worden expliciet vermeld in de afvalkalender. Daar wordt papier en karton voortaan de eerste woensdag van de maand opgehaald in plaats van op maandag.

De ophaling van snoeihout moet je vanaf 1 januari 2022 net als het grofvuil aanvragen en betalen via www.limburg.net (klik op Bestellen & Aanvragen’).

Afvalkalender en sorteergids 2022

Heb je in de week van 27 december geen kalender ontvangen of wil je er één extra, dan je altijd een exemplaar aanvragen via de website van Limburg.net of via de milieudienst van de gemeente 013 61 10 52.

Door omstandigheden is de bedeling van de afvalkalender en het gemeentelijk infoblad van januari niet volledig afgerond. Wens je een exemplaar te ontvangen, neem gerust contact op met het postkantoor van Tessenderlo via 013 31 49 65.

Wil je de ophaaldata die voor jou van toepassing zijn, synchroniseren met je persoonlijke agenda? Dat kan! Surf naar www.limburg.net/afvalkalender en geef je woonplaats en adres in. Vervolgens verschijnt je gepersonaliseerde afvalkalender. Boven het kalendergedeelte staat een groene balk waar je, afhankelijk van het type smartphone of pc, uitleg vindt over hoe je de kalender in je agenda kunt importeren.