Ratten, eerst vermijden dan bestrijden!

Gepubliceerd op zaterdag 24 september 2022 7.35 u.
Ratten veroorzaken soms heel wat schade en leed. Het gemeentebestuur staat al jaren mee in voor de bestrijding van ratten. Sinds kort werken we samen met professionele rattenvanger Mark Reynders. Toch moeten we in de eerste plaats kijken hoe we de aanwezigheid van ratten kunnen vermijden.

Beter voorkomen, dan genezen

Ratten kunnen grote schade aanrichten door te knagen aan alles wat ze op hun pad tegenkomen. Zo kunnen ze storingen en kortsluitingen veroorzaken door op kabels te knabbelen.

Ratten verspreiden ook ziekten, zoals de varkenspest, de pseudovogelpest … Wees uiterst voorzichtig als je in contact komt met uitwerpselen van ratten. Was grondig je handen en raadpleeg indien nodig je huisarts.

Wat trekt ratten aan? De combinatie van voedsel en beschutting. Denk dan aan voedselresten in kippenhokken, op composthopen en in compostbakken. Is er een tuinhuis of houtstapel in de buurt? Een fijne plek om te verblijven voor ratten! Probeer voedselresten daarom zoveel mogelijk af te schermen in afsluitbare bakken.

Toch ongewenst bezoek?

Ratten zitten meestal goed verborgen. Vaak tref je eerst hun sporen aan, dan pas ga je ze ook horen of zien. Die sporen bestaan vooral uit:

  • Zwart tot bruine, vrij dikke uitwerpselen die symmetrisch zijn
  • Naar ammoniak ruikende urine
  • Pootafdrukjes of sleepsporen van de staart in stof
  • Buiksmeer (een bruinachtig vetspoor) op de vloer of langs muren en plinten
  • Aangevreten voedsel en voedselverpakkingen
  • Knaagsporen aan voorwerpen of aan meubels van hout of plastic

Krassende geluiden in de muren of onder de vloeren.

Melding

Ratten kan je best vangen met een klem of vangkooi. Schakel je liever professionele hulp in, dan kan je rekenen op rattenvanger Mark Reynders. Maak een melding via het digitale loket op de gemeentelijke website via www.ham.be/e-loket of schriftelijk met de meldingskaart in het gemeentelijk infoblad.