Vanaf 1 april gelden nieuwe sorteerregels voor pmd!

Gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2021 14.39 u.
In april introduceren Fostplus en Limburg.net de nieuwe blauwe zak in onze gemeente. Vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het pmd. Dat betekent dat je de zachte plastics niet meer naar het recyclagepark hoeft te brengen. Je kan ze vanaf 1 april bij jouw thuis laten ophalen.

Alle plastic verpakkingen in pmd-zak vanaf 1 april 2021

In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes, plastic botervlootjes, chipszakjes of vleesschaaltjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf 1 april allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram extra afval in de pmd-zak.

Oude zakken blijven geldig

Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven nog tot 31 december 2021 geldig. Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden met de extra verpakkingen.

De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: jouw supermarkt, buurtwinkel, enzovoort. Limburg.net verwacht dat de nieuwe pmd-zakken vanaf midden april ter beschikking zullen zijn. Tot dan kan je een rol oude zakken aankopen. Ze blijven tot eind dit jaar geldig.

Ook aan de ophaling verandert er niets. Je mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger. Anders sorteren dus, met meer comfort.

Wat met zachte plastics op het recyclagepark?

Plastic verpakkingsafval, zoals een yoghurtpotje of folie, hoort vanaf april in de blauwe pmd-zak. Handig, want zo hoef je zachte plastics niet langer apart te sorteren en naar het recyclagepark te brengen.

Daarom staat er in het recyclagepark vanaf 1 april 2021 geen container voor zachte plastics meer.

Heb je oude plastic tuinmeubelen, een plastic emmer of een overschot van een buis? Voor harde niet-verpakkingsplastics verandert er niets: je kan ze achterlaten in de container voor harde plastics in het recyclagepark. 

Veel gestelde vragen

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol. Je hebt tot en met 31 december 2021 de tijd om jouw oude zakken buiten te zetten. Je gaat ook meer zakken gebruiken dan nu omdat er meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak mag.

Wat is het verschil tussen de nieuwe en oude pmd-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets. Dit blijft het trekbandsysteem. De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart. De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter. De zak zal dikker aanvoelen. Het opschrift van de zak vermeldt de nieuwe sorteerregel.

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak. Als je deze afvalstroom naar het park brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten.

Ik heb heel wat folies, teveel voor in blauwe zakken te stoppen. Kan ik deze toch naar het park brengen?

Limburg.net organiseert de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Bedrijven, instellingen, kmo’s kunnen met vergelijkbaar kmo-afval (afval dat qua aard, samenstelling en hoeveelheid te vergelijken is met huishoudelijk afval) op het park terecht. Vanaf 1 april kan je enkel pmd in de blauwe zak afleveren in het park. Zeer grote resten folie van een wikkelrol, meerdere kuub plastic vallen niet onder vergelijkbaar afval. Veel verpakkingsafval van bedrijfsactiviteiten hoort niet thuis op het recyclagepark. Kmo’s, zelfstandigen en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.

Ik heb een plastic verpakkingsitem (grote folie) dat niet in de zak past? Wat moet ik hiermee doen? 

Net zoals je bij het oud papier en karton eens een doos moet platduwen en opplooien om in een doos met oud papier en karton te passen, kan het zijn dat je misschien ook een grote folie dient op te plooien of kleiner te maken vooraleer deze in de pmd-zak past.