Mooi weer? Laat teken de buitenpret niet bederven!

Gepubliceerd op woensdag 17 mei 2023 12 u.
Bij mooi weer kriebelt het om meer tijd buiten door te brengen. Een gezonde wandeling, een fietstochtje, buiten spelen met de kinderen, … Laat teken je buitenpret niet bederven en doe daarom steeds de tekencheck!

Teken zijn het hele jaar door aanwezig in parken, tuinen en bosrijke gebieden, maar worden pas actief bij temperaturen boven 10°C. Dan gaan ze op zoek naar een dier of mens, om bloed bij te zuigen. Een tekenbeet voel je niet en is moeilijk te voorkomen.

Doe de tekencheck!

Maak er daarom een gewoonte van jezelf en anderen te controleren als je in het groen bent geweest. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Controleer bij je tekencheck zeker de knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Dit zijn lievelingsplekken van teken.

Teek verwijderen

Een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging. Liefst met een tekenverwijderaar of een fijn pincet. Noteer wanneer je gebeten bent en hou de plek gedurende een maand extra in de gaten. Ga naar je(huis)arts, als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer je griepachtige symptomen voelt.

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (Android/iPhone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.