Ook gemeente Ham maait mei niet

Gepubliceerd op maandag 10 mei 2021 15.29 u.
Gemeente Ham ondersteunt de oproep van het weekblad Knack om in de maand mei niet te maaien. Bermen, grasperken, tuinen … zijn allemaal stukjes natuur die bijdragen aan de biodiversiteit in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis.

Op een gemaaide strook groen vinden bestuivers zoals bijen en vlinders geen voedsel. Bovendien verdampt water sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Aangepast maaiplan

Zal er door de Hamse groendienst helemaal niet gemaaid worden in mei? Neen! We hebben een doordacht maaiplan opgesteld dat rekening houdt met een aantal belangrijke factoren. Zo zal de groendienst wel maaien op plaatsen waar kinderen vaak spelen, waar mensen samenkomen of waar onveilige situaties kunnen ontstaan door hoge graskanten, enzovoort.

Hier wordt onder andere gemaaid: de speeltuin Sint-Jan in Genebos, sportcentrum ’t Vlietje in Kwaadmechelen, het Monumentenpark in Oostham …

Ook jij kan helpen!

Toegegeven, de meesten onder ons houden van een mooi afgereden, strak stuk gazon. Maar alle beetjes helpen. Laat een stukje van je gazon wat langer worden om vlinders en bijen aan te trekken. Of maai een keer creatief, met bijvoorbeeld een hanenkam (alleen de randen maaien), cirkels of golvende lijnen. En maai maar om de drie of vier weken. Langer gras is nu eenmaal beter bestand tegen droogte en hitte.

Bloementelweekend

Baken in het weekend van 29 en 30 mei een vierkante meter af in je ongemaaide tuin en tel alle bloemen die je er terugvindt. Geef je resultaat online in en krijg meteen jouw persoonlijke nectarscore.

De nationale nectarscore zal bekendgemaakt worden op 9 juni, onder meer via maaimeiniet.be.

Meer info vind je op de projectwebsite.