Een bibliotheek voor wie niet graag of niet goed leest? Ja hoor: de luisterpuntbibliotheek!

Gepubliceerd op maandag 2 mei 2022 10.36 u.
In Vlaanderen heeft naar schatting één op tien volwassenen moeite met lezen. Ook een grote groep kinderen ervaart dat lezen niet vanzelfsprekend is. De redenen kunnen divers zijn: dyslexie, gezichtsbeperking... Zij hebben toegang tot de fantastische boekenwereld via de Luisterpuntbibliotheek!

Wat?

Tienduizenden boeken, maar dan in luisterversie (of zelfs in braille). De ene leest met zijn ogen, de andere met zijn oren, en weer een ander met zijn vingers. Maar vaststaat: iedereen kan lezen!
Al die boeken vind je makkelijk terug in een onlinecatalogus. Die ziet er precies zo uit als de gewone bibcatalogus, maar dan met het extraatje dat je van elk boek een fragment kan beluisteren. Je vindt er spannende thrillers, heerlijk meeslepende romans, stevige historische werken, fijne kookboeken, poëzie om bij weg te dromen, straffe detectives, leuke kinderboeken ... voor elk wat wils.

Voor wie?

De luisterpuntbibliotheek is specifiek voor mensen met een of andere leesmoeilijkheid. Leeftijd speelt geen rol. De boeken zijn door streng geselecteerde volwassenen voorgelezen. Mensen met een aangename en duidelijke stem, maar zonder toeters en bellen. Verwacht dus geen muziek of speciale effecten. De luisterpuntversie blijft zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke boek. Sommige boeken zijn door hun auteurs ingelezen. Dat maakt het extra bijzonder. Er is zowel een groot aanbod aan kinder- en jeugdliteratuur als literatuur voor volwassenen. En het is gratis!

Hoe gaat dat dan?

Nadat je je één keer hebt geregistreerd, kan je gewoon in de catalogus met één klik je boek aanvragen. Je ‘leent’ tot vijf boeken per keer. Die blijven dan vier weken beschikbaar. Je streamt dan in feite een luisterversie. Die kan je het gemakkelijkst beluisteren met de gratis Anderslezen-app op je tablet of smartphone. Die app heeft heel wat bijzondere extra’s. Zo kan je het tempo aanpassen en kan je digitale bladwijzers achterlaten. Gebruik je liever je computer? Dan luister je via de software AMIS of de webspeler.

Ook een hulpmiddel voor kinderen met dyslexie?

Meer nog: hét hulpmiddel bij uitstek voor kinderen met dyslexie! Veel leerkrachten ontdekten al de Luisterpuntbibliotheek om deze kinderen te helpen. Meestal gebruiken de kinderen de luisterversie in combinatie met het echte boek. Zo oefenen ze toch ook nog het lezen. Dat je via de app het tempo kan aanpassen, is hier een extra troef!

En lezen met braille?

Zelfs dat kan via de Luisterpuntbibliotheek. Je kiest ook dan je boek via de catalogus en het wordt je per post opgestuurd. En je hoeft het niet terug te sturen als het boek uit is. Lekker makkelijk.

Aan de slag dan maar?

Registreer jezelf op www.luisterpuntbibliotheek.be en leen meteen je eerste boeken. Of kom eens langs in de bibliotheek van Ham. De baliemedewerkers helpen je graag op weg.