Last van processierupsen?

Gepubliceerd op vrijdag 16 april 2021 0 u.
Het zachte lenteweer eind maart heeft ervoor gezorgd dat de eerste eikenprocessierupsen al op 1 april zijn uitgekomen. De voorbije weken werden 300 kleurrijke nestkastjes opgehangen aan Gerhees, in de Robynsstraat en langs het toeristisch fietspad om natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken.

Ontwikkeling

De vlinders leggen de eitjes gewoonlijk aan de zonkant van de boom, allemaal aan dezelfde kant van de tak. Na de geboorte kruipen de jonge rupsen naar de top van de tak waar de eerste eikenblaadjes ontluiken. Op dat moment eten ze nog niet en zijn ze nog niet gevaarlijk.

Het is pas in de tweede helft van mei, met een piek in juni, dat de harige rupsen brandharen verliezen. Die minuscule haartjes komen dan bijvoorbeeld in het gras of op de grond terecht. Wie er mee in aanraking komt, kan later lichte tot extreme uitslag met jeuk krijgen.

Bestrijding met kleurrijke nestkastjes

Een externe firma voerde alvast preventieve, biologische behandelingen uit in de gemeente. Deze gebeurden vooral op plaatsen op het openbaar domein zoals schoolomgevingen, speelpleintjes, fietspaden, …

Maar ook jullie hebben massaal je steentje bijgedragen! In totaal hebben we 300 houtpakketten uitgedeeld om nestkastjes te maken. 50 ervan werden door de jeugddienst gebruikt voor een workshop nestkasten knutselen.

Een groot aantal vogels is verlekkerd op de eikenprocessierups. Deze vogels, waaronder de koolmees, hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Het aantrekken van de koolmees naar probleemlocaties is dus een goede natuurlijke bestrijdingsmethode van de rups. Door de nestkastjes op te hangen, zorgen we dat de vogels veilig de broedperiode doorkomen en halen we meteen een natuurlijke vijand van de rups naar de boom zelf.

300 x bedankt voor de kleurrijke exemplaren!

Haard gezien?

Ontdek je toch een haard, dan kan je dit melden bij het gemeentebestuur (013 61 10 50 of thea.custers@ham.be). Afhankelijk van de locatie kan er dan ingegrepen worden. Haarden op openbaar domein, die hinderlijk zijn voor de bevolking worden gratis verwijderd.

Inwoners die op privéterrein een haard vaststellen en deze willen laten behandelen, kunnen die melden bij het gemeentebestuur. De gemeente regelt dan een interventie van een externe organisatie die de nesten uitbrandt. Dit kost 64,13 euro per uur voor werken die kunnen uitgevoerd worden vanaf de begane grond. Als een hoogtewerker moet worden ingezet, bedragen de kosten 90,75 euro per uur.

Meer info – groen@ham.be – 013 61 10 50