Doe je mee met KJV?

Hou je van boeken? Dan is de Kinder & Jeugdjury Vlaanderen (KJV) zeker iets voor jou! KJV is een boekenclub voor kinderen en jongeren die graag lezen. Als KJV’er hoor je bij een leesgroep. Een leesgroep is een toffe club van leeftijdsgenoten die acht keer per jaar samenkomen om te praten over boeken.

Bij elke samenkomst wordt er één boek besproken. Maar als KJV’er heb je nog een belangrijke taak. Samen kiezen ze ook het mooiste boek. Alle stemmen van alle KJV’ers van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. En zo weten we welke boeken er door de juryleden bekroond worden.

Veel meer dan lezen

Maar KJV doet nog veel meer! Zo organiseren we een spel- en filmavond in de herfstvakantie. En op het einde van het KJV-jaar vieren we een slotfeest, samen met de andere Limburgse KJV-afdelingen. Je kan er auteurs en illustratoren ontmoeten van boeken die je hebt gelezen. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen te doen. En de winnaars van dit KJV-jaar worden bekendgemaakt!

KJV-leesgroep voor vijf leeftijdscategorieën

  • groep 2: eerste en tweede leerjaar (kinderen lezen nog niet zelf)
  • groep 3: derde en vierde leerjaar
  • groep 4: vijfde en zesde leerjaar
  • groep 5: eerste en tweede middelbaar
  • groep 6: derde en vierde middelbaar

In leeftijdsgroepen leren kinderen acht geselecteerde boeken kennen. Voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar worden die boeken voorgelezen. Daarvoor werken we samen met de scholen van Ham. Vanaf het derde leerjaar lezen KJV’ers de boeken zelf thuis. Op acht vrijdagavonden (soms op maandag voor de oudste KJV’ers) komen we dan samen in de bibliotheek om telkens een boek te bespreken. Maar steeds op een toffe manier: via allerlei methodieken, spelletjes, leuke opdrachten…

Nieuw: Ook kleuters maken kennis met KJV

In de derde kleuterklas van de Hamse scholen kunnen vanaf dit jaar leerkrachten met KJV aan de slag. De acht geselecteerde boeken worden door de juf voorgelezen en ook deze kleuters kiezen hun favoriete boek. Dit gebeurt allemaal in de klas. Een opstapje naar de ‘echte’ KJV-leesgroepen.

En KJV is corona-proof!

We weten natuurlijk niet wat de komende maanden brengen. Maar als we niet bij elkaar kunnen komen in een leesgroep, dan zorgen we voor een volwaardig alternatief. Want KJV gaat door en kinderen zullen hun stem uitbrengen op hun favoriet boeken! Sowieso.

Lidgeld?

Deelnemen aan KJV is gratis! Wij zorgen er ook voor dat je de boeken gratis bij ons kan lenen. Maar je kan de KJV-boeken ook kopen! Voor 49 euro krijg je de acht boeken cadeau. Spiksplinternieuw. Een buitenkansje, want de boeken hebben een winkelwaarde van ongeveer 120 euro.

Inschrijven

Dat kan tot 20 september via www.ham.be/reserveren