Kampvuur of vuurkamp?

Gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022 11.51 u.
Vuur maken in of vlakbij een bos in Vlaanderen is verboden. Voor een kampvuur kan je een uitzondering krijgen, maar dan moet je dit minstens 35 dagen voor je kamp aanvragen bij het Agentschap Natuur en Bos. Bespeur je ondanks de genomen maatregelen een beginnende bosbrand, bel dan 112.

Hoog risico natuurbranden

Wees voorzichtig! De alarmfase van zowel droogte als het risico op natuurbranden staat hoog. Natuurgebieden zijn de laatste jaren, mede door klimaatverandering, in de zomer erg droog. Jammer genoeg is de spontane regenval waar we nu en dan mee te maken krijgen niet genoeg om de droogte op te lossen.

Zodra een natuurgebied vuur vat, is de kans zeer klein dat de schade beperkt blijft. Zowel mensenlevens als biodiversiteit worden in gevaar gebracht.

Maak daarom nooit een kampvuur in een natuurgebied als de gemeente en het Agentschap Natuur en Bos er niet van op de hoogte zijn. Als de juiste instanties weet hebben van je kampvuur dan kan er snel geschakeld worden, mocht er iets mislopen.

Toch een kampvuur?

Als je plannen hebt om in natuurgebied te vertoeven dan herinneren we je graag aan de volgende basisregels:

  • Vuur maken in of vlak bij een bos is in Vlaanderen verboden.
  • Voor een kampvuur kan je een uitzondering krijgen, maar dan moet je dit minstens 35 dagen voor je kamp aanvragen bij het Agentschap Natuur en Bos.

Bespeur je ondanks de genomen maatregelen toch een beginnende bosbrand of een onveilige situatie? Contacteer dan zo snel mogelijk de brandweer door te bellen op het nummer 112. Je kan er veel levens mee redden.