Jeugdboekenmaand zet in op geluk

Gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2023 14 u.
Maart is Jeugdboekenmaand. En dit staat dit jaar helemaal in het teken van 'geluk', en kraanvogels. Volgens een Japanse legende brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. Vouw jij ook een exemplaar voor de bib? Lees hier meer over het thema en alle activiteiten.

Je gelukkig voelen… 
Was je het vanochtend, gisteren, een week geleden? Of ben je het nu? Waarom was je gelukkig? Had het te maken met iets dat je zag, hoorde, proefde, voelde? Met iets dat iemand tegen je zei, hoe iemand naar je keek of omdat iemand je highfivede? Of was je net lekker met iets bezig? Duurde dat gevoel lang? Kwam het vanzelf of heb je ernaar gezocht? Heb je het met iemand gedeeld? Of las je iets waar je gelukkig van werd?

1.000 kraanvogels

Deze Jeugdboekenmaand staat helemaal in het teken van ‘geluk’. Ken je het verhaal van de kraanvogel? Volgens een Japanse legende brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. En als je die kraanvogels uitdeelt, deel je ook nog eens je geluk.

Kraanvogels zal je tijdens de Jeugdboekenmaand overal zien opduiken. In de bib, op onze activiteiten… en misschien zelfs op school. En kom je ons na het lezen van een bijzonder boek rond het thema een gevouwen kraanvogel terugbrengen? Dan worden wij daar gelukkig van en maak je kans op een mooi boek. Tijdens de Jeugdboekenmaand laten we de zwerm kraanvogels in de bib aangroeien. We hopen er ontzettend veel te verzamelen. Die krijgen achteraf allemaal een permanente plek in de bibliotheek. Als symbool voor het geluk dat leesplezier teweegbrengt.

Heel veel te doen…

De Jeugdboekenmaand staat bol van activiteiten. Klassen van het eerste en tweede leerjaar komen naar de vertelvoorstelling ‘Gelukzak’ van acteur Frank Cools. En het derde tot het zesde leerjaar kan Bibster komen spelen, een interactief spel in de bibliotheek.

Maar ook buiten de schooluren valt er heel wat te beleven. Kom zeker onze stand met de mooiste boeken rond geluk ontdekken (en breng ons een gevouwen kraanvogel terug!)

Op verschillende plekken in de bibliotheek kan je tijdens de Jeugdboekenmaand kleine knutselstandjes terugvinden. Daar kan je vanaf 3 jaar al terecht. En op 24 maart is er een groots spel van Kraan in de bib. Dat vormt de apotheose van de Jeugdboekenmaand!

Gezocht: redders voor Kraan!

(Hij heeft een groot probleem)

Wie zoeken we?

  • Avontuurlijke kinderen tussen 6 en 12 jaar (geboortejaar 2011 tot 2016).
  • Die vrij zijn op vrijdag 24 maart tussen 18.00 en 21.00 uur.
  • Die graag plezier maken en van spannende verhalen houden.
  • Die wel zin hebben in een activiteit vol actie.
  • Een vogelkenner zijn, is een pluspunt (maar hoeft niet echt).

Wat je mag verwachten, is een spetterend spel, mooie verhalen, veel hi-tech en een klein feestje.

Inschrijven vóór 20 maart via reservaties.ham.be. Deelname is gratis.