Feesten met herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden om drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is dan niet meer toegelaten.

Vanaf 1 januari 2022 wordt dit verbod uitgebreid tot het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.

Voor niet-gemeentelijke evenementen, bijvoorbeeld schoolfeesten en festivals, is het vanaf 1 januari 2020 verboden om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en plastic flesjes, tenzij de organisator een systeem voorziet dat minstens 90% gescheiden inzameling garandeert.

Gemeentelijke uitleendienst

Via de gemeentelijke uitleendienst kunnen Hamse verenigingen, aangesloten bij een adviesraad, en buurtcomités herbruikbare bekers ontlenen. Hiermee wil het gemeentebestuur de afvalberg tijdens fuiven en evenementen verkleinen. Alle materialen van de uitleendienst zijn gratis te ontlenen. Verenigingen betalen enkel een waarborg. Let wel: ontbrekende of kapotte bekers worden aangerekend aan 1 euro per stuk.

Uitleendienst Limburg.net

Ook Limburg.net stelt herbruikbare bekers ter beschikking van sport-, cultuur-, jeugd- en buurtverenigingen, onderwijsinstellingen (die erkend zijn, gesubsidieerd worden of aangesloten zijn bij de gemeenten), de gemeentelijke diensten en adviesraden van de gemeenten in het werkingsgebied van Limburg.net. 

Het reglement en het aanvraagformulier kan je hieronder downloaden.