Correct sorteren is goed. Organisch afval vermijden, is natuurlijk nog beter.
Afval vermijden
Met deze tips kan iedereen aan de slag in zijn of haar eigen keuken:
- Denk na over wat je koopt
Met een weekmenu en winkellijstjes bij de hand koop je alleen wat je nodig hebt en moet je achteraf niets weggooien.
- Organiseer jouw koelkast
Zet producten die snel bederven vooraan op het schap. Wat lang goed blijft, mag achteraan.
- Broccolisteeltjes, wortelloof of radijsgroen?
Het belandt vaak bij het afval. Wist je dat radijsgroen gezonder is dan de radijzen zelf?
- Kook bewust
Weeg pasta, rijst of couscous op voorhand af.
- Red restjes
Producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, zijn vaak goedkoper. Je vindt ze afgeprijsd in zowat elke supermarkt.
Afval verwerken
Ook afval uit de tuin kan je in eigen tuin verwerken:
- Composteer
Allerhande micro-organismen en kleine ongewervelden zorgen dat bladafval, gras, onkruid … omgezet wordt naar compost. Hiervoor hebben ze maar drie dingen nodig: voedsel, vocht en lucht.
- Mulch
Bedek de bodem met organisch materiaal, zoals grasmaaisel of snipperhout. Zo krijgen eenjarige kruiden geen kans.
- Gebruik jouw creativiteit
Bouw een takkenwal of een snipperwand, vlecht vers gesnoeide takken en twijgen tot een afsluiting …
Surf naar www.limburg.net/correctaanbieden voor meer informatie.