Gratis mondmasker voor inwoners 9 Noord-Limburgse gemeenten

Gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020 0 u.
De nationale veiligheidsraad maakte vrijdag haar exitstrategie bekend. Het dragen van mondmaskers speelt hierin een belangrijke rol. Elke belg zal daarom een herbruikbaar mondmasker krijgen met 2 filters. Ook het gemeentebestuur biedt een extra mondmasker aan i.s.m. de hulpverleningszone.

Het is momenteel nog niet duidelijk of de federale overheid voldoende maskers zal kunnen voorzien, of wanneer deze gaan toekomen. Bijgevolg slaan de gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt de handen in elkaar. Enerzijds willen de gemeenten het zelf maken van mondmaskers stimuleren. Anderzijds wensen de gemeenten en de hulpverleningszone een extra herbruikbaar mondmasker te voorzien voor al haar inwoners.

Wat betekent dit concreet?

Via de koepel van de hulpverleningszone worden voorlopig 120.000 mondmaskers besteld. Indien nodig, worden er bijkomende exemplaren besteld. De leveranciers waar wordt aangekocht, zijn firma’s uit eigen regio die maskers kunnen produceren en leveren op korte termijn. De maskers zijn herbruikbaar en uitwasbaar.

Inwoners vanaf 12 jaar van deze 9 gemeenten, krijgen in de tweede helft van mei een gratis herbruikbaar katoenen mondmasker. De maskers worden huis-aan-huis bedeeld. De mailing wordt momenteel voorbereid.

Door het initiatief te nemen voor deze grootschalige aankoop, zijn de hulpverleningszone en de
deelnemende 9 gemeenten ervan overtuigd om bij te dragen aan de veiligheid van onze inwoners en de verdere indijking van het virus.

#maakjemondmasker

Inmiddels zijn al veel mensen zelf aan de slag gegaan om mondmaskers te maken. We willen deze vrijwillige initiatieven zeker verder blijven aanmoedigen. Heb je zelf al mondmaskers gemaakt, of kan je dit binnen korte termijn doen? Je kan er zeker familie, buren of vrienden die hier al nood aan hebben, blij mee maken.

Een mondmaskers wordt al vanaf aanstaande maandag 4 mei verplicht op het openbaar vervoer. Tegen die datum zullen er wellicht nog geen mondmaskers zijn van de federale overheid. En ook de maskers van de gemeenten en hulpverleningszone worden pas in de tweede helft van mei verdeeld. Reden te meer om de handen al uit de mouwen te steken en mondmaskers zelf te maken.

Bovendien zullen de maskers, die worden verdeeld via de federale overheid en de gemeenten, niet eindeloos uitwasbaar of herbruikbaar zijn. Ook om die reden blijft het belangrijk, om zelfgemaakte mondmaskers te voorzien voor je familie en andere mensen in je omgeving. Zo dragen we allen ons steentje bij om de gezondheid en het welzijn van ons en onze naasten te garanderen. Op de website www.maakjemondmasker.be staat een filmpje en een patroon dat je kan gebruiken om zelf een masker te maken.

Hoe je een mondmasker moet dragen, dat lees je via https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/.