Geneberg - Vijvers vol leven

In de zeven voormalige weekendvijvers leefden al heel wat dieren en planten. Maar het kon beter: door de steile oevers raakten kikkers en padden moeilijk in en uit de vijver. Bomen en struiken op de rand zorgden voor te veel schaduw en bladeren in de vijvers, met troebel en stinkend water als gevolg. De meeste vijvers hadden overal dezelfde diepte, wat ook niet ideaal is. Ondiepe oeverzones warmen immers lekker op in het voorjaar, waardoor ze erg geliefd zijn bij kikkers, padden en salamanders die uit hun winterslaap komen. De diepere plekken met helder water zijn dan weer het favoriete plekje van fonteinkruiden en gele plomp.

Om ieder diertje zijn pleziertje te gunnen werden grondige werken uitgevoerd:

  • door bomen te verwijderen krijgen de vijvers voldoende zonlicht en is er minder bladval in de vijvers
  • schuine oevers en verschillende niveaus in de vijvers zorgen voor meer en divers leven in het water
  • de Beneficievijverloop werd omgeleid door een van de vijvers
  • een stuw op de waterloop zorgt er nu voor dat het water langer in de vijvers kan worden gehouden bij periodes van droogte
  • vanop het platform kan je een glimp opvangen van het rijke waterleven. Zie jij een ruggenzwemmer of een schaatsenrijder? Of ontdek je een geelgerande waterkever? Komt er een waterjuffer op je neus zitten of springt er een kikker voor je voeten weg? Ontdek het zelf!

Toegankelijk via Vijverstraat.