Energiefactuur te hoog? Verhoogde energiepremie voor beschermde afnemers

Gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2021 12.24 u.
Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Daarom wordt het sociaal energiebeleid in Vlaanderen uitgebreid en aangescherpt. Meer gezinnen kunnen rekenen op extra steunmaatregelen voor het verlagen van hun elektriciteits- en/of aardgasfactuur.

Uitbreiding sociaal tarief

Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook wel eens de ‘sociale maximumprijzen’ genoemd – is een regeling waarbij personen en gezinnen met een laag inkomen van sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen genieten.

Burgers die recht hebben op een ‘verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten’, krijgen van februari 2021 tot eind 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, waardoor ze ook tijdelijk het Vlaamse statuut ‘beschermde afnemer’ krijgen. Door deze tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief is het aantal rechthebbenden in Vlaanderen bijna verdubbeld van 215.000 tot ruim 400.000.

Meer informatie over het sociaal energiebeleid en de maatregelen vind je op www.energiesparen.be/sociaal.

Hoe vraag je het sociaal tarief aan?

De toekenning van het sociaal tarief verloopt automatisch aan beschermde afnemers en personen met een verhoogde tegemoetkoming van februari 2021 tot eind 2021. De FOD economie deelt de energieleveranciers mee welke klanten recht hebben op het sociaal tarief. Dit gebeurt maar om de drie maanden. Daarom zal je het tijdelijke voordeel ten vroegste in mei op je energiefactuur gezien hebben.

Heb je een verhoogde tegemoetkoming, maar merk je geen verschil op in je energiefactuur? Neem dan contact op met je mutualiteit.

Vlaamse steunmaatregelen

De Vlaamse overheid voorziet in samenwerking met Fluvius extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers met als doel het verbruik en dus de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan aanvragen. Daarbij gaan ze samen met een energiedeskundige op zoek naar tips om hun energiegebruik te verminderen. Daarnaast kunnen zij rekenen op sterk verhoogde energiepremies wanneer ze hun huis isoleren of hun verwarmingsinstallatie vervangen. De basispremie voor de plaatsing van een condensatieketel op gas bedraagt 1.800 euro (max. 40% van de factuur). Hiervoor kunnen zij terecht bij Fluvius.


Ook komen beschermde afnemers in aanmerking voor de huur-en isolatiepremie. Kwetsbare huurders kunnen met behulp van een projectpromotor hun slecht geïsoleerde huurwoning renoveren. De Vlaamse overheid voorziet steun bij het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie en het na-isoleren van spouwmuren. Daarnaast kunnen beschermde afnemers tot 150 euro korting krijgen op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Deze kortingsbon kan aangevraagd worden via de website van Fluvius.


Via het energiehuis kunnen beschermde afnemers tot 15.000 euro renteloos lenen om hun woning energiezuinig te maken om op die manier hun energiefactuur te verlagen. Bij het energiehuis kunnen ze ook terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij het aanvragen van energiepremies.