Dienstverlening Limburg.net - papierophaling door verenigingen opgeschort

Gepubliceerd op maandag 7 december 2020 0 u.
Het coronavirus slaat weer hard toe. De dienstverlening van Limburg.net wordt daarom opnieuw aangepast. Zo wordt de papierophaling door verengingen opgeschort. Deze gaan dus voorlopig niet door. Het recyclagepark blijft voorlopig wel gewoon open. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

Door de verstrenging van de maatregelen in de strijd tegen corona, is het momenteel niet meer toegelaten dat verenigingen nog papier en karton aan huis inzamelen.

De ophalingen die de verenigingen op zaterdag uitvoeren, zijn geannuleerd. De papierophaling op maandag, die niet gebeurt door verenigingen, gaat wel nog door. Dus samengevat:

  • Straten met ophaling op de eerste zaterdag van de maand: zet niets buiten. Voor jullie is er deze maand geen papierophaling voorzien. Het recyclagepark is een goed alternatief.
  • Straten met ophaling op de eerste maandag van de maand: zet je papier tijdig (voor 6.00 uur) buiten.
Wordt in jouw straat het papier en karton op zaterdag opgehaald? Plaats je oud papier en karton dan vrijdagavond niet buiten en hou het bij tot de volgende ophaling of breng het naar het recyclagepark. Door wie (Limburg.net of vereniging) het oud papier in jouw straat wordt opgehaald, lees je o.a. in de afvalkalender of op www.limburg.net.

Veel gestelde vragen

Kan de privéfirma het papier en karton niet ophalen?

De privéophalers kunnen niet zomaar de gebieden gaan overnemen. Die gebieden zijn nooit ingepland en gelet de huidige en beschikbare medewerkers en materiaal kunnen we dit niet zomaar gaan uitbreiden. Dit kan niet op een dergelijke schaal. Enkel wanneer een vereniging definitief zou stoppen en er geen andere vereniging het gebied wil overnemen gaat dit gebeid bediend worden door Limburg.net (of onderaannemer) maar dan wordt er – uiteraard in functie van de grote van het gebied - ook geïnvesteerd in mensen en ophaalwagens.

Kan er een container geplaatst worden waar de burgers het papier en karton naar toe kunnen brengen?

De tijdelijke plaatsing van containers niet gekoppeld aan een huis-aan-huisinzameling is wettelijk niet toegelaten. Bovendien kan een tijdelijke plaatsing zorgen voor samenscholing aan de container. De plaatsing dient ook beheerd worden ifv zwerfvuil en sluikstort voorkomen.

Andere inzamelingen

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval gaat wel gewoon door zoals gepland. Maar opgelet, de ophaling start zoals steeds om 6.00 uur ’s morgens. Zet je afval dus de avond voordien op een goed zichtbare plaats buiten. Opgelet, Limburg.net beperkt het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en PMD was dit al het geval. Maar nu beperkt Limburg.net ook het aantal groenafvalzakken tot maximaal 4 per gezin. 

Recyclagepark

Je kan momenteel onbeperkt naar het recyclagepark komen. De maatregelen om het coronavirus in te perken blijven wel van kracht (afstand houden, het dragen van een mondmasker, beperkt aantal voertuigen,...).

Nog goed om weten

  • Door het coronavirus werd de inzameling van asbest aan huis uitgesteld naar 1 september. Sinds 11 augustus kan je een aanvraag indienen via het online aanvraagformulier.

  • De grofvuil inzameling aan huis kan intussen ook opnieuw.

  • Het afhalen van je tegoed huisvuilzakken is ook weer mogelijk, net als betalen met bancontact.

  •  En je kan tot slot ook weer compost, hakselhout en compostbakken aankopen.

Info & updates: www.limburg.net/corona