De Gele Doos kan je leven redden

Gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2023 14.19 u.
Vanaf eind maart biedt onze gemeente in samenwerking met Eerstelijnszone West-Limburg alle thuiswonende senioren gratis een Gele Doos aan. De Gele Doos bevat fiches die noodzakelijke informatie bevatten voor hulpverleners om je in een noodsituatie sneller en gerichter te kunnen helpen.

Gele Doos 

Wanneer thuiswonende ouderen in nood verkeren of vermist zijn, vinden hulpverleners van brandweer, politie, ambulance en andere diensten soms moeilijk de nodige informatie om snel en gepast te reageren. De Gele Doos bevat cruciale informatie over jou (persoons-, contact- en medische gegevens). Je bewaart deze best in de koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Wanneer je ook nog de meegeleverde sticker aan de binnenkant van je voordeur bevestigt, is het meteen ook duidelijk voor hulpverleners dat er een Gele Doos aanwezig is.

Levensreddend

Met de Gele Doos kunnen hulpverleners dus sneller handelen als je in nood bent, je familie informeren, gemakkelijker noodzakelijke informatie geven aan spoeddiensten of op zoek gaan naar jou als je vermist bent.

In de doos zijn twee fiches aanwezig: een medische fiche en een fiche vermiste persoon. De fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

Wanneer kan je de Gele Doos afhalen?

Op woensdagnamiddag 22 maart wordt de Gele Doos officieel voorgesteld in dienstencentrum De Roerdomp. Je kan dan meteen je exemplaar gratis meenemen.

  • 1 Gele Doos per huishouden
  • alle thuiswonende 65-plussers
  • op vertoon van je identiteitskaart

Je kan de Gele Doos op een later tijdstip afhalen bij je apotheek of in dienstencentrum De Roerdomp. De medische fiche in de doos vul je best samen in met je huisarts of apotheker. Die laatste kan ook je medicatieschema bezorgen om bij in de doos te stoppen.

Vergeet niet om de informatie in je ‘Gele Doos’ regelmatig bij te werken zodat de hulpdiensten op de hoogte blijven van je huidige situatie. Als er bijvoorbeeld een verandering is in je medicatie, vraag je best een nieuw medicatieschema voor in de Gele Doos.

Meer informatie

Meer informatie over het project van de Gele Doos kan je terugvinden via www.eerstelijnszone.be/eerstelijnszone-west-limburg.

Of neem contact op met dienstencentrum De Roerdomp via 013 61 10 80 of dienstencentrum@ham.be.