Coronamaatregelen en updates

Gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2020 0 u.
Eind vorig jaar ontstond er in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). Enkele weken geleden heeft het virus zich ook in België verspreid. De maatregelen volgen mekaar snel op. Ze werden op 27 maart verlengd tot 19 april.

Ook het gemeentebestuur nam eerder al een aantal extra maatregelen. Een overzicht.

Federale maatregelen

 • Enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan;
 • Lessen in de scholen worden opgeschort. Er wordt wel kinderopvang georganiseerd voor zij die het nodig hebben;
 • De crèches blijven open;
 • Alle recreatieve activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn;
 • Horeca wordt gesloten;
 • Thuisbezorging, afhalen van voeding en drive-in zijn toegestaan;
 • Alle niet essentiële winkels gaan dicht. Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken blijven open.
 • Alle bijeenkomsten “buiten familieverband” zijn verboden.

Een gedetailleerde lijst van wet wel of niet kan, vind je in ons apart nieuwsitem of in deze FAQ lijst.

Meer info over de steunmaatregelen voor ondernemers vind je op de website van het Agentschap Ondernemen of op www.unizo.be/corona

Of neem contact op met je sociaal verzekeringsfonds of met je boekhouder. 

(petit)Patoe

Kinderopvang (petit)Patoe blijft voorlopig gewoon open. De gevolgen van het virus zijn voor kinderen veel beperkter. Ze zijn minder ziek en genezen vlotter. Door een sluiting zouden kinderen meer contact hebben met kwetsbare groepen (bijvoorbeeld: grootouders) en dat is iets wat we absoluut moeten vermijden. Met vragen over kinderopvang kan je terecht bij patoe@vdkomma.be of 013 53 11 56.

Gemeentelijke infrastructuur gesloten

Alle gemeentelijke gebouwen, met uitzondering van het gemeentehuis, blijven gesloten tot 20 april. Het gaat concreet om de sporthallen, gemeentelijke zalen, de bibliotheek het dienstencentrum en jeugdhuis De Stip. Ook alle speeltuinen, de visvijver en openbare speel- en sporttoestellen werden gesloten. Huurders worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Eventuele voorschotten worden terugbetaald. Voorlopig worden er ook geen bijkomende reservaties meer aangenomen voor gemeentelijke zalen en sporthallen en dit tot 20 april. Het dienstencentrum en het vrijetijdspunt blijven wel telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren. Uitgeleende materialen van de bib werden automatisch verlengd tot 24 april. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van de inleverschuif om je materialen in te leveren.

Thuisloket

De gemeentelijke dienstverlening blijft verzekerd voor strikt noodzakelijke of dringende zaken. Afspraken worden daarom voorlopig nog enkel telefonisch gemaakt. Je zal je voortaan ook moeten aanmelden via de parlofoon. Enkel wie een dringende afspraak maakte of wie zijn/haar budgetmeter moet opladen, wordt binnengelaten. Wie niet dringend naar het gemeentehuis moet komen, of wie ziektesymptomen vertoont, komt beter niet langs. Je kan trouwens heel wat verrichtingen van thuis uit doen. Enkele suggesties:

Enkele suggesties:

 • Vraag officiële attesten snel en veilig via www.ham.be/e-loket.
 • Alle diensten blijven bereikbaar via telefoon en e-mail. Stuur ons dus zeker een mail of bel ons voor een aanvraag of inlichting.
 • Gebruik de inleverschuif van de bib en/of verleng je boeken via www.ham.be/bibliotheek.

Recyclagepark en afvalophaling

Alle info en updates over de afvalinzameling kan je nalezen in onze aparte nieuwsupdate of via www.limburg.net/corona

Koop Lokaal #Winkelhier

Winkelhier!, nu nog meer dan ooit. Raadpleeg snel ons overzicht van nog actieve Hamse handelaars.

Consultatie Kind en Gezin

Kind en Gezin start vanaf 1 april opnieuw met vaccineren. Ouders en kinderen zullen op een veilige manier ontvangen worden in de consultatiebureaus. In Ham vinden de eerstvolgende consults plaats op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 april van 8.30 tot 12.00 uur. En op maandag 6 en 20 april van 16.30 tot 20.00 uur. Meer info op https://www.opgroeien.be/kind-en-gezin-start-vanaf-1-april-opnieuw-met-vaccineren.

Gemeentelijke evenementen afgelast

De federale maatregelen gelden voorlopig tot 3 april. Het gemeentebestuur besliste eerder al dat alle gemeentelijke activiteiten, zowel indoor als outdoor, geannuleerd worden tot en met het einde van de paasvakantie (tot 20 april). Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de sportkampen, sportlessen, garageverkoop, infoavonden, cursussen, activiteiten in de Stip,.. niet doorgaan.

De ontwikkelingen worden op de voet opgevolgd. Zodra er wijzigingen zijn of bijkomende maatregelen worden afgekondigd, brengen we u op de hoogte. Heeft u al ingeschreven voor een activiteit? De inschrijvingsgelden worden uiteraard terugbetaald. Deelnemers worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Verenigingen en particulieren

Activiteiten van particulieren en verenigingen werden momenteel door de federale overheid verboden tot en met 3 april. Ook alle carnavalsoptochten werden afgelast. Daardoor zal ook de optocht in Ham op 29 maart niet plaatsvinden. Ook de kermis zal niet doorgaan.

Openbaar vervoer

Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling als gevolg van de stijgende impact van het Coronavirus. Meer info vind je op de website www.delijn.be, in de app van De Lijn, en via de sociale mediakanalen van De Lijn.

Preventie

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen. Daarom nogmaals enkele eenvoudige maatregelen en tips:

 • Vermijd handen geven en zoenen;
 • Houd 1,5 meter afstand (social distance);
 • Was je handen regelmatig;
 • Bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen;
 • Ben je ziek, blijf dan thuis;
 • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen);
 • Vermijd contact tussen kleine kinderen en grootouders.

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona
www.vlaanderenvrijwilligt.be

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.