Samen tegen corona - Info & updates

Gepubliceerd op donderdag 25 juni 2020 0 u.
Corona had het land de afgelopen maanden stevig in haar greep. Het virus lijkt intussen onder controle en stap voor stap worden de maatregelen versoepeld. Wat verandert er nu precies op korte termijn en wat betekent dit voor onze dienstverlening? Een overzicht.

Veilig op afspraak

Nu meer en meer maatregelen werden versoepeld, hebben ook onze diensten zich voorbereid om opnieuw alle dienstverlening te kunnen aanbieden. Uw veiligheid en die van onze medewerkers staat daarbij centraal.

 • Zo kan je sinds 25 mei opnieuw online een afspraak maken bij de dienst burgerzaken en de technische dienst via ham.be/maakeenafspraak.
 • Voor de sociale dienst kan dit zoals gewoonlijk via 013 61 10 00.
 • De tijdsblokken werden een beetje verlengd om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de wachtruimte zitten. Er wordt ook duidelijk aangegeven waar je kan plaatsnemen.
 • Je wordt als bezoeker steeds gevraagd om je handen te ontsmetten.
 • Het dragen van een mondmasker wordt aangeraden.
 • De afstandsregels en looprichtingen moeten gerespecteerd worden.
 • Kom alleen naar het gemeentehuis met de personen die noodzakelijk zijn. Kom dus niet met je gezin als je alleen wordt verwacht.
 • Betalen kan contactloos en via bancontact. Cash betalingen kunnen voorlopig niet. Wie niet elektronisch kan betalen, ontvangt een factuur.
 • Alle loketten worden voorzien van plexi-schermen.
 • Blijf gebruik maken van digitale hulpmiddelen zoals e-mail en het e-loket (ham.be/e-loket). Dit bespaart u sowieso tijd en een verplaatsing.

Bibliotheek/VrijeTijdsPunt

Ook het VrijeTijdsPunt heropende de deuren op maandag 25 mei. Je kan er opnieuw terecht voor de aankoop van fietskaarten of HamBonnen, toeristische info, zaalreservaties (vanaf juli), … De bibliotheek heropende de deuren op maandag 15 juni. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in volgend nieuwsbericht

Afvalophaling

De huis-aan-huis ophaling van huisvuil, PMD en groenafval bleef ook in coronatijden doorlopen zoals gepland. Ook grofvuil wordt opnieuw opgehaald en de recyclageparken zijn al een tijdje open volgens de zomerregeling. Sinds 12 mei mag je ook één keer per zeven dagen langskomen. Ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk, net zoals het afhalen van je quotum huisvuilzakken. De coronamaatregelen op het park zelf blijven wel gelden. Volg www.limburg.net/corona voor meer updates.

Papierophaling

Zowel de papierophaling door Limburg.net als de papierophaling door verenigingen (de eerste zaterdag van de maand = 4 juli en 1 augustus) gaan intussen ook opnieuw door.

Meer info lees je op www.limburg.net/corona of op onze gemeentelijke facebookpagina. Door wie het oud papier in jouw straat wordt opgehaald, lees je o.a. in de afvalkalender of op www.limburg.net.

Contacttracers

Sinds 11 mei startte de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. De corona opsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Word je dus opgebeld door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

Mondmaskers

Een belangrijk onderdeel van de exitstrategie is het dragen van mondmaskers. Deze worden u aangeboden door het gemeentebestuur en werden intussen huis aan huis bedeeld. Ook de maskers en filters van de federale overheid zijn intussen geleverd. Zij worden sinds 15 juni verdeeld via de plaatselijke apotheken op vertoon van de elektronische identiteitskaart. Alle info hierover lees je op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/ .

Activiteiten

Alle gemeentelijke activiteiten, zowel indoor als outdoor, werden geannuleerd tot eind juni.

Sporthallen worden vanaf 8 juni opengesteld voor maximum 20 personen. Contactsporten, en het gebruik van douches en kleedkamers kunnen nog niet tot eind juni. Er mag ook opnieuw indoor worden getennist.

Gemeentelijke zalen mogen vanaf 8 juni ook opnieuw opengesteld worden voor verenigingen (max. 20 personen). Dit uiteraard rekening houdend met het gebruik van de zalen door de scholen. In juli mogen verenigingen met 50 personen samenkomen. In juni zijn nog geen recepties of feesten toegelaten in de gemeentelijke zalen. Vanaf juli kan dit met een maximum van 50 personen.

De visvijver en de Finse piste en de openbare speel- en sporttoestellen op ’t Vlietje zijn wel al even open onder voorwaarden. Schreef je in voor een activiteit of huurde je een zaal of sporthal? De inschrijvingsgelden en eventuele voorschotten worden uiteraard terugbetaald.

Wat met de zomer?

De veiligheidsraad besliste intussen ook dat we deze zomer toch op reis kunnen en dat er sport- en jeugdkampen kunnen plaatsvinden. Uiteraard mits naleving van de veiligheidsmaatregelen. 

Terug naar school

Het gemeentebestuur hielp de scholen alvast zoveel als mogelijk om dit vlot te laten verlopen. Zo worden een aantal zalen ter beschikking gesteld zodat scholen over voldoende ruimtes beschikken om de ‘social distancing’ te kunnen garanderen. Daarnaast wordt de Schoolstraat in Oostham tot eind juni verkeersvrij gemaakt tijdens de schooluren. Op die manier kunnen de kinderen zich veilig verplaatsen naar het Kristoffelheem of naar het grasveld naast de parking. Dit veld wordt door de school gebruikt als extra speelruimte.

(petit)Patoe

De inschrijvingen voor de opvang tijdens de zomervakantie gingen van start op woensdag 17 juni. Maar ze lopen uiteraard nog steeds. Je vult hiervoor het vakantieformulier op www.vdkomma.be/ham-patoe.

Heb je in tussentijd vragen over kinderopvang? Contacteer Patoe via mail naar patoe@vdkomma.be of telefonisch op 013 53 11 56.

Preventie

Voorkomen blijft uiteraard beter dan genezen. Daarom nogmaals de zes gouden regels op een rij:

 • Was regelmatig je handen
 • Doe alles zo veel mogelijk in openlucht – Toch binnen? Ventileren!
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen uit de risicogroep
 • Uitgebreide bubbel: 15 personen op weekbasis
 • Hou afstand
 • Wanneer je in groep afspreekt mag deze niet groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. 

Meer info

www.info-coronavirus.be
0800 14 68 9
www.ham.be/corona
www.vlaio.be
www.unizo.be/corona

Volg zeker ook de media en schrijf je in op www.be-alert.be. Zij versturen regelmatig updates via e-mail.

Of bel of mail rechtstreeks naar de burgemeester via 0479 99 13 02 of marc.heselmans@ham.be