Hond of kat? Check de chipgegevens voor 1 mei!

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021 14.46 u.
Omwille van de wet op de privacy zullen vanaf 1 mei alle gegevens op de chip van honden en katten automatisch op vertrouwelijk worden gezet. Dit zal de zoektocht naar de eigenaars van verloren gelopen huisdieren bemoeilijken. Lees verder welke actie je best onderneemt.

Hondeneigenaars kunnen de chip best koppelen aan hun rijksregisternummer en aanvinken dat de contactgegevens 'publiek' zijn.

Chippen

Sinds september 1998 ben je verplicht om elke nieuwe hond te laten chippen. Voor katten geldt dit sinds 2017. Ook voor paarden bestaat in ons land een chip- en registratieverplichting.

Andere huisdieren zoals konijnen, kois, papegaaien, … kunnen ook worden gechipt. Mocht jouw huisdier ontsnappen, kan je als eigenaar eenvoudiger opgespoord worden dankzij de chip.

Rijksregisternummer koppelen aan dogID

Pas sinds een 2-tal jaar wordt de dogID automatisch gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. Voorheen was dit bij honden niet het geval, bij katten wel. Zo blijven de adresgegevens steeds up-to-date, ook na een verhuizing bijvoorbeeld.

Hondeneigenaars kunnen zelf hun rijksregisternummer koppelen aan het chipnummer van hun hond via www.dogid.be. Je hebt hiervoor je elektronische identiteitskaart nodig, je pincode en een eID-kaartlezer. Lukt het jou niet zelf? Vraag dan hulp aan je dierenarts.

Contactgegevens openbaar maken

Vanaf 1 mei kunnen alleen bevoegde personen – waaronder dierenartsen en de lokale politie – alle contactgegevens zien die op de chip van jouw hond of kat staan. Als je huisdier gevonden wordt door iemand die hier geen toestemming voor heeft, kan die persoon enkel jouw naam en telefoonnummer zien. Zorg er dus voor dat die gegevens steeds up-to-date en correct zijn!

Heb je je rijksregisternummer gekoppeld aan de chip, vink dan het vakje ‘publiek’ aan zodat iedereen met een chiplezer je gegevens kan raadplegen.

Meer informatie?

Via www.dogid.be/nl/data-protection-information kan je nalezen wie welke gegevens kan raadplegen en in welke omstandigheden. Zo is jouw rijksregisternummer enkel toegankelijk voor dierenartsen en bevoegde instanties, zoals de lokale politie.