Breng je afgedankte matras gratis naar het recyclagepark

Gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2021 13.18 u.
Sinds 1 januari is er een terugnameplicht voor matrassen. Bij aankoop van een matras betaal je een bijdrage voor de verwerking van de matras als deze wordt afgedankt. Dankzij de terugnameplicht kan je je afgedankte matras gratis afvoeren, wel in droge en propere staat.

Waar kan je met je oude matras terecht?

Een producent is verplicht om bij een aankoop de oude matras terug te nemen. Vraag dit zeker na bij de aankoop van een nieuwe matras. 

Als je geen nieuwe matras aankoopt, kan je de oude matras naar het recyclagepark brengen of aan huis laten ophalen. Voor een huis-aan-huisophaling betaal je wel steeds 20 euro voor de ophaling van 2 m³ grofvuil.

Hoe afleveren?

Wanneer je een matras aflevert op een Limburg.net-recyclagepark, klik je op de knop 'afhalen/aankoop'. De parkwachter noteert de aflevering van een matras. Voorlopig deponeer je de oude matras in de grofvuilcontainer. Vanaf 1 juli 2021 komen er aparte, gesloten containers om de oude matrassen te verzamelen zodat deze vervolgens gerecycleerd kunnen worden. Enkel droge en propere matrassen kunnen gratis binnengebracht worden.

www.valumat.be