Voor de bestrijding van ongedierte, zoals ratten, werkt onze gemeente samen met professionele rattenvanger Mark Reynders van de firma AMB Reynders.
Heb je zelf geen klem of vangkooi om ratten te vangen of schakel je liever professionele hulp in? Maak dan een melding via het digitaal loket via de koppeling onderaan dit bericht of schriftelijk met de meldingskaart in het gemeentelijk infoblad.
Beter voorkomen dan genezen
Ratten kunnen grote schade aanrichten door te knagen aan alles wat ze op hun pad tegenkomen. Zo kunnen ze storingen en kortsluitingen veroorzaken door op kabels te knabbelen.
Ratten verspreiden ook ziekten, zoals de varkenspest, de pseudovogelpest ... Wees uiterst voorzichtig als je in contact komt met uitwerpselen van ratten. Was grondig je handen en raadpleeg indien nodig je huisarts.
Wat trekt ratten aan? De combinatie van voedsel en beschutting. Denk aan voedselresten in kippenhokken, op composthopen en in compostbakken. Is er een tuinhuis of houtstapel in de buurt? Een fijne plek om te verblijven voor ratten! Probeer voedselresten daarom zoveel mogelijk af te schermen in afsluitbare bakken.
Toch ongewenst bezoek?
Ratten zitten meestal goed verborgen. Vaak tref je eerst hun sporen aan, dan pas ga je ze ook horen of zien. Die sporen bestaan vooral uit:
- zwart tot bruine, vrij dikke uitwerpselen die symmetrisch zijn
- naar ammoniak ruikende urine
- pootafdrukjes of sleepsporen van de staart in stof
- buiksmeer (een bruinachtig vetspoor) op de vloer of langs muren en plinten
- aangevreten voedsel en voedselverpakkingen
- knaagsporen aan voorwerpen of aan meubels van hout of plastic
- krassende geluiden in de muren of onder de vloeren.