Coronabarometer schakelt op 7 maart naar code geel

Gepubliceerd op maandag 7 maart 2022 0 u.
Het Overlegcomité heeft beslist dat vanaf maandag 7 maart de coronabarometer naar code geel schakelt. Dat betekent onder meer dat het Covid Safe Ticket in de horeca verdwijnt. Ook in winkels en de evenementensector vervallen alle beperkingen.

Coronabarometer

Het aantal nieuwe besmettingen is de voorbije weken gedaald. Dat geldt ook voor het aantal nieuwe hospitalisaties en het aantal corona-opnames op intensieve zorgen. Daarom schakelt de coronabarometer naar code oranje.

Code geel, oranje en rood
De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle.
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren. 
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

Code geel vanaf 7 maart

Mondmasker

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan bewaren.

In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra én op het openbaar vervoer blijft het mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Reisregels vanaf 11 maart

De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.

Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.

Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Bron: www.info-coronavirus.be