COVID-19 herfstbooster vanaf september

Gepubliceerd op woensdag 27 juli 2022 8 u.
Om ons te beschermen tegen een eventuele golf van besmettingen in de winter, is er beslist om vanaf begin september een 'herfstbooster' tegen COVID-19 aan te bieden. Als eerste ontvangen de risicogroepen (65+ en personen met verlaagde immuniteit) een uitnodiging, gevolgd door de zorgsector en 50+.

Herfstbooster

De huidige 7e golf met opnieuw veel besmettingen en een hoge bezetting in de ziekenhuizen heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid ertoe aangezet om vanaf september een herfstbooster tegen COVID-19 te voorzien. Het belang van de booster geldt vooral voor de meest kwetsbaren en hun omgeving.

Vanaf september zal iedereen van 18 jaar en ouder de kans krijgen om zich een 'herfstbooster' te laten toedienen. Personen met een verminderde immuniteit, 65-plussers en het personeel uit de hele zorgsector krijgen hierbij voorrang. Daarna wordt de leeftijdsgroep van 50 tot 64 jaar actief uitgenodigd, in dalende leeftijd. De mensen tussen 18 en 50 jaar oud kunnen zich daarna op vrijwillige basis aanbieden.

Wie de eerste boosterprik niet gehaald heeft, kan deze zomer nog steeds in de vaccinatiecentra terecht.

Planning

  • 5 september - 2 oktober: groep 1: personen met verlaagde immuniteit, bewoners woonzorgcentra, 65-plussers en zorgpersoneel (met pré-booking)
  • 3 oktober - 9 oktober: groep 1 (zonder pré-booking)
  • 10 oktober - 31 oktober: groep 2: 18- tot 64-jarigen (zonder pré-booking)

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht is sinds eind mei overal vervallen, behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit. 

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie werd eind mei opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Bron: Noodplanning en Crisiscommunicatie Limburg

Meer informatie

www.info-coronavirus.be