Asbestattest verplicht vanaf 23 november bij woningverkoop

Gepubliceerd op zondag 25 september 2022 14.14 u.
Verkoop je een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd. Da’s best een opluchting, toch?

Wat is het asbestattest?

Een asbestdeskundige komt ter plaatse voor een visuele inspectie en beoordeling, een eventuele staalname en het raadplegen van bewijsdocumenten. Op basis van dit verslag levert de OVAM voor elk eigendom een uniek asbestattest af. Hierin staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe je het aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen.

Is dat verplicht?

Vanaf 23 november 2022 wordt het verplicht om bij de verkoop van een woning gebouwd voor 2001 over een asbestattest te beschikken. Dit omdat het gebruik van asbest in België pas verboden werd in 2001. De makelaar of notaris neemt de informatie uit het asbestattest op in het compromis en uiteindelijk in de notariële akte.

Maar waarom wachten? Je kan als verkoper je attest al op voorhand voorleggen aan je potentiële kopers. Bij verhuur moet de eigenaar verplicht een kopie van het asbestattest bezorgen aan de (nieuwe) huurders (als een asbestattest beschikbaar is).

En wat in de toekomst? Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een woning of een gebouw ouder dan bouwjaar 2001 over een asbestattest beschikken.

Hoe krijg ik een asbestattest?

De asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie. Asbestdeskundigen asbestinventarisatie volgen een verplichte opleiding en moeten slagen in een examen.

Om een asbestattest voor jouw eigendom te bekomen, stel je een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie aan om een inventarisatie uit te voeren. Je kan voor het aanstellen van een gecertificeerde asbestdeskundige de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar of van een notaris of je kan er eentje vinden via de website www.ovam.vlaanderen.be.

Veilig renoveren

Ben je van plan om renovatiewerken uit te voeren? Dan kan dit asbestattest handig zijn als startbasis. Voorafgaand aan renovatiewerken heb je een (beperkt) aanvullend destructief onderzoek nodig om ingesloten asbest op te sporen. Ook aannemers die over een asbestinventaris moeten beschikken, gaan op deze manier te werk.