Dit zijn de Hamse ambassadeurs van de vaccinatiecampagne

Gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2021 16.01 u.
Een ontspannen zomer beleven, we snakken er allemaal naar. We tellen af naar het moment dat we de play-knop opnieuw mogen indrukken, samen met onze ambassadeurs. Zie je hun foto verschijnen in de banner aan het gemeentehuis? Dan zijn we weer een stap verder in de vaccinatiecampagne...

We kijken er allemaal reikhalzend naar uit: het gewone leven terug oppikken. De vaccinatieteller draait steeds sneller, ook in het gezamenlijk vaccinatiecentrum van Ham en Leopoldsburg.

Ondertussen is de vaccinatie van de brede bevolking gestart, maar hoe ver staan we precies in de campagne? Jullie kunnen de progressie volgen via de banner aan het gemeentehuis. De lege vakjes zullen stelselmatig gevuld worden met de foto's van onze ambassadeurs. 

Wie zijn onze ambassadeurs?

Zahra Raji (53 jaar)

Zahra Raji is huisvrouw en tolkt op vrijwillige basis voor de sociale dienst van Ham en voor de school de Klimop. Daarnaast zit ze ook in het bestuur van de Hamse integratieraad.

Zahra: "Eigenlijk ben ik er al van in het prille begin van de coronacrisis van overtuigd dat ik me wil laten vaccineren. Zonder enige twijfel. De voornaamste reden is om mezelf te beschermen tegen de ziekte COVID-19. Voor mij kan de vaccinatiecampagne niet snel genoeg gaan. Ik schat dat ik eind mei mijn uitnodigingsbrief voor de vaccinatie zal ontvangen en dus vermoedelijk begin juni mijn eerste prik. Ik heb me meteen ingeschreven op QVAX om eventueel via de reservelijst sneller aan de beurt te zijn voor mijn vaccinatie. Als ambassadeur wil ik eigenlijk het voorbeeld geven aan anderen en zeker aan mijn gemeenschap om zich te laten vaccineren. Het vaccin biedt bescherming voor jezelf en voor de hele bevolking. Het is de enige weg naar meer vrijheid.”

Vicky Vuegen (43 jaar)

Vicky Vuegen werkt als bewakingsagente in Mol. Ze komt dagelijks met veel mensen in contact, niet alleen op de werkvloer zelf, maar ook met leveranciers en bezoekers. Haar taak bestaat er ook in dat ze mensen verder helpt en dan is het niet altijd gemakkelijk om 1,5 meter afstand te bewaren.

Vicky: "Iedereen kent me ook goed, een schouderklopje is onbewust heel snel gegeven. Ook al probeer ik me zo strikt mogelijk aan alle coronamaatregelen te houden, soms betrap ik ook mezelf op zo’n klein gebaar, al is dat iets heel menselijk. Net omdat ik in mijn beroep met veel
verschillende mensen in contact kom, wil ik me laten vaccineren. Daarom heb ik me ook geregistreerd op de reservelijst QVAX, het risico op besmetting is nu eenmaal groot als je beroepsmatig met veel verschillende mensen in contact komt. Maar ik wil me niet alleen laten
vaccineren voor mezelf, ook voor mijn vrienden en familie, voor mijn medemens. Ik vind het mijn plicht, ook al is het geen verplichting. We zouden met z’n allen die 70% vaccinatiegraad moeten behalen, en liefst meer...".

Hilde Rutten (46 jaar) met haar 85-jarige moeder Jeanne Van Uytsel en 14-jarige dochter Louise Houben

Hilde Rutten is ondernemer en moeder van twee tieners. Ze snakt vooral naar het einde van het sociaal isolement van de jongere en oudere generaties.

Hilde: "Onze KMO – verdeler van kookbenodigdheden - heeft het gelukkig niet te zwaar te verduren gehad. Integendeel. Dankzij de lockdown hebben veel mensen nieuw keukenmateriaal aangekocht. Mijn grootste drijfveer om me te laten vaccineren? Ik doe het niet voor mezelf. Ik schat de gezondheidsrisico’s voor mezelf als veertiger lager in. Toch vind ik het mijn plicht om dit te doen voor anderen. Ouderen en jongeren die nog steeds in een sociaal isolement leven, zoals mijn twee tieners en mijn mama die pas 85 jaar geworden is. Ik zie dat zij het best moeilijk hebben. Als werkende mens voelen we dit niet zo sterk. Ik hoop mijn generatiegenoten daarom te inspireren om zich ook te laten vaccineren, zodat we snel terug naar het gewone leven kunnen terugkeren.”