De Aziatische hoornaar: een ongewenste nieuwkomer in onze natuur

Gepubliceerd op maandag 29 april 2024 9 u.
In de afgelopen jaren heb je mogelijk al eens kennisgemaakt met een nieuwe 'buurtbewoner' - de Aziatische hoornaar. Dit insect is helemaal uit Azië naar Europa gekomen en heeft zijn eigen kenmerken. Als je een Aziatische hoornaar ziet, kan je dit melden aan The Asian4ces of de milieudienst.

Kenmerkende verschillen

De Aziatische hoornaar lijkt op het eerste zicht op onze inheemse Europese hoornaar, maar als je goed kijkt, zijn er enkele subtiele verschillen. Ze zijn vaak groter dan de wesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar en ze hebben gele sokjes aan. Het is belangrijk om deze kenmerken te herkennen om onderscheid te maken tussen de drie soorten.

Impact op de natuur en fruitteelt

De Aziatische hoornaar heeft invloed op onze inheemse natuur en zelfs op de fruitteelt. Ze hebben de neiging bijen en inheemse insecten te vangen, wat een zorg is voor de biodiversiteit. Ook kunnen ze hinderlijk zijn voor onze fruitbomen en het fruit beschadigen.

Gevaarlijk?

Deze nieuwkomer is niet gevaarlijk zolang je niet vlakbij zijn nest komt. De Aziatische hoornaar komt je normaal gezien ook niet storen tijdens je eten.

Een steek is vergelijkbaar met die van een wesp, maar is mogelijk intenser. Personen met een allergie worden aangeraden om medische hulp te zoeken.

Wat te doen als je een Aziatische hoornaar ziet?

Enkele lokale imkers hebben zich verenigd tot ‘The Asian4ces’ om de Aziatische hoornaars aan te pakken. Als je een Aziatische hoornaar ziet, kan je dit rechtstreeks melden aan deze groep imkers of kan je de milieudienst contacteren.

Wat te doen bij het vinden van een nest?

Als je een nest van Aziatische hoornaars hebt gevonden, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Bijenexperts en lokale autoriteiten hebben de nodige ervaring om nesten veilig te verwijderen en om te gaan met eventuele risico's.

Een nest van Aziatische hoornaars kan je best aan de gemeentelijke milieudienst melden. De gemeente zal er vervolgens voor zorgen dat een professionele verdelger het nest komt verwijderen. De onkosten voor deze verdelging worden door de gemeente gedragen.

Vragen en meldingen

The Asian4ces – e-mail: ahoornaar@outlook.com of WhatsApp +32 477 07 17 60

Gemeentelijke milieudienst – e-mail: milieu@ham.be of 013 61 10 00