-41-jarigen kunnen Johnson & Johnson-vaccin aanvinken via QVAX

Gepubliceerd op dinsdag 15 juni 2021 9.30 u.
Ben je jonger dan 41 jaar en wil je in aanmerking komen voor het Johnson & Johnson-vaccin? Registreer je dan via QVAX. Ook als je al op de lijst staat, kan je opnieuw inloggen en je kandidaat stellen. Dit biedt wel geen garantie op het J&J-vaccin. Je kan opgeroepen worden voor een ander vaccin.

Inschrijven via QVAX

Sinds dinsdag 6 april kan eender wie (+18) zich aanmelden als kandidaat voor de reservelijst QVAX. Als een vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om snel vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de online reservelijst van QVAX automatisch mensen kunnen contacteren.

Wil je kans maken om gevaccineerd te worden met een Johnson & Johnson-vaccin, dan moet je dat aangeven op je profiel op QVAX. Bij die keuze krijg je ook uitleg over het kleine risico op ernstige bijwerkingen van het vaccin. 

Als het vaccinatiecentrum je oproept via QVAX, dan gebeurt dat via een sms en/of e-mail, dus de gegevens die je zelf ingeeft bij je registratie. Check ook regelmatig je map 'ongewenste e-mails'. 

Een inschrijving op QVAX resulteert niet automatisch in een uitnodiging voor het Johnson & Johnson-vaccin. Je kan evengoed voor een ander type vaccin opgeroepen worden wanneer je bovenaan de reservelijst staat en een ander vaccintype beschikbaar is op dat moment. Er is dus nog altijd geen keuzevrijheid voor een vaccin.

Let wel: dit is een reservelijst. Er is geen garantie dat je opgeroepen wordt. Je registratie vervangt dus zeker niet de uitnodiging die verstuurd wordt vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. Heb je al een uitnodiging ontvangen, dan kan je je niet meer registreren op QVAX.

Hoe werkt het?

1. Je registreert je online via QVax.be om je op de reservelijst van je vaccinatiecentrum te plaatsen

  • Iedereen kan zich inschrijven die
    • ouder is dan 18 jaar.
    • nog geen uitnodiging ontvangen heeft voor vaccinatie.
  • Je vult een aantal gegevens in: naam, rijksregisternummer, e-mail en telefoonnummer.
  • Je duidt aan op welke momenten je de komende week of weken beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te gaan. Je engageert je dat je die kalender up-to-date houdt en daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten.
  • Je geeft aan of je kandidaat bent voor het Johnson & Johnson-vaccin. 

2. Je vaccinatiecentrum heeft vaccins over en roept mensen op van de reservelijst

Het vaccinatiecentrum vaccineert eerst mensen die een uitnodiging tot vaccinatie gekregen hebben. Maar soms komen mensen niet opdagen voor hun afspraak en heeft het vaccinatiecentrum een paar dosissen op overschot. Dan doet het vaccinatiecentrum een beroep op de reservelijst uit QVAX
  • Het vaccinatiecentrum stuurt via QVAX een sms en e-mail naar de meest prioritaire mensen die op de reservelijst staan om hen te vragen naar het vaccinatiecentrum te komen.
  • De oproepen gaan eerst naar de mensen met de hoogste prioriteit: eerst naar de oudste mensen, dan naar mensen met onderliggende aandoeningen. Het is dus niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden. 

3. Word je opgeroepen van de reservelijst?

Krijg je een sms en/of-email?

Zodra je bevestigt, zal je online doorgestuurd worden naar een reservatiesysteem om een afspraak te maken hoe laat precies je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt voor je vaccinatie. Je boekt dan meteen ook je tweede vaccinatiemoment (voor de meeste vaccins zijn er immers twee dosissen nodig).

Je wordt niet noodzakelijk opgeroepen voor de dag zelf. Het is mogelijk dat je opgeroepen wordt voor een vaccinatiemoment dat pas twee dagen later plaatsvindt, bijvoorbeeld een mail op maandagavond voor een vaccinatie op woensdagnamiddag. Check dus zeker de datum en het uur van je afspraak!

Als je niet of te laat reageert op een oproep, vervalt ook je inschrijving op de reservelijst en moet je je opnieuw inschrijven. 

Let op: e-mails van QVAX komen mogelijk in jouw map met ongewenste mails of SPAM terecht. Check deze dus ook regelmatig!