Reizen met het COVID-certificaat

Gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2021 17.36 u.
Om vlot te kunnen reizen binnen de Europese Unie heb je een persoonlijk COVID-certificaat nodig. Dit certificaat met een QR-code kan je downloaden via de website Mijn Gezondheid of de mobiele CovidSafeBE-app. Het kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden.

Hoe ziet het certificaat eruit?

De certificaten zijn een Europese afspraak en bevatten een unieke QR-code. EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de drie landstalen.

Er zijn drie types:

  1. een vaccinatiecertificaat dat aangeeft wanneer je gevaccineerd werd. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.
  2. een testcertificaat, als bewijs van een COVID-19-test met een negatief resultaat. Dit certificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test. Een overzicht van testlocaties in de buurt vind je hier.
  3. een herstelcertificaat, voor mensen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve COVID-19-test. Dit certificaat is 180 geldig, te tellen vanaf de afname van de test.

Wie heeft een certificaat nodig?

Elke inwoner van België boven de zes jaar die binnen Europa wil reizen, zal met het COVID-certificaat kunnen bewijzen dat hij/zij 'covid safe' is. Ouders kunnen de certificaten van kinderen opvragen. Op dit moment zullen dat meestal test- en herstelcertificaten zijn.

Elke EU-lidstaat kan mogelijks andere voorwaarden stellen. De specifieke voorwaarden zullen per lidstaat op de Europese ReOpen-site vindbaar zijn. Je kan op deze website ook je reisroute instellen om zo een overzicht te krijgen van de regels per land waar je doorreist.

Waar vind je het certificaat?

Het Belgische certificaat kan je downloaden via de gratis mobiele app CovidSafeBE en via de website MijnGezondheid.be.

Ook de regionale site MijnBurgerprofiel.be biedt het certificaat aan. Op CovidSafe.be vind je een lijst van alle kanalen waar je de officiële certificaten kan vinden per regio.

Je kan een certificaat bewaren als PDF-document op je smartphone, in de mobiele app of afdrukken. 

Wanneer kan je je certificaat opvragen?

De certificaten worden zoveel mogelijk digitaal aangeboden zodat ze snel afgeleverd kunnen worden. Dit kan al enkele dagen na vaccinatie of al 1,5 uur na een test. Wil je je certificaat ontvangen via je persoonlijke eBox of per post, neem dan contact op met het regionaal callcenter.

Vragen of hulp nodig?

Mocht er een fout staan op je certificaat of je hebt een inhoudelijke vraag, neem dan telefonisch contact op met je callcenter via 078 78 78 50 (9.00 - 19.00 uur op weekdagen).