Praktisch

Toerisme

Toeristische dienst Ham
Dorpsstraat 19
3945 Ham


tel. 013 61 10 15
fax 013 61 10 01
e-mail

Openingstijden

Op afspraak

 

Meer info

Expo 'Dit zijn Wij' - 44 creaties

Hamse Helm (grote weergave)

Limburg herdenkt de Eerste Wereldoorlog met de tentoonstelling "Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog". 44 identieke betonnen Stahlhelmen, die de Duitse bezetting symboliseren in Limburg zwermden in het voorjaar van 2015 uit naar hun eigen gemeente en werden ze lokaal bewerkt tot 44 verschillende creaties. De helmen symboliseren zo hoe de soldaten in 1914 allemaal identiek naar de oorlog vertrokken, maar in 1918 veranderd en getekend voor het leven terugkwamen.

Hamse helm verenigt achterachterkleinzoon en betovergrootvader

De Hamse creatie is het resultaat van de vlotte samenwerking tussen de gemeente en de plaatselijke heemkundige kring. In overleg met de heemkring zijn we gekomen tot het concept van de helm met daarop in de eerste plaats een afbeelding van alle oud-strijders uit de gemeente, legt Patrick Bosmans, schepen van cultuur uit. De foto's zijn op A4-formaat afgedrukt en zo op de helm aangebracht. Zo vormt de helm een eerbetoon aan de mannen die hun leven in de Groote Oorlog hebben gegeven.

De gemeente legt echter ook de link naar het Ham van nu. De helm draagt namelijk de hand- en voetafdruk van 28 kindjes die vorig jaar in onze gemeente werden geboren. De symboliek spreekt voor zich. Borelingen betekenen nieuw leven net zoals na het einde van de Groote Oorlog voor de gemeente nieuw leven aanbrak.

Via dit mooie project werd Dax Sybers symbolisch verenigd met zijn betovergrootvader Joseph Lievers. Hij vocht mee tijdens WO I. Zijn foto staat op de helm en wordt geflankeerd door een afdruk van het handje en voetje van zijn achterachterkleinzoon Dax. Beter kan de symboliek van de Hamse Helm niet worden uitgedrukt!

Meer lezen...